Tips bij het kopen van schoenen voor voeten zonder klachten

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste mijn nagels knippen?
Nagels kunnen het best recht worden afgeknipt. Eventuele scherpe hoekjes kunnnen iets worden bijgevijld. De kans op het 'ingroeien' van de nagel is op deze manier het kleinst.

Hoe kan ik zelf de kloven in mijn hielen behandelen?
Het ontstaan van kloven komt vaak voor bij het dragen en slippers of schoenen met open hielen. Vaak is er aan de rand van de hielen eelt aanwezig waarin de kloven ontstaan. Als dit zo is zal eerst het eelt verwijderd moeten worden. Dit kun je zelf doen met een eeltvijl, te koop bij drogisterijen. Daarna is het goed om de hielen elke dag in te wrijven met een crème. Is dit niet afdoende dan kan het overmatige eelt verwijderd worden door een pedicure. Bij aanhoudende klachten kunnen podotherapeutische zolen uitkomst bieden.

Ik heb een likdoorn die, nadat de pedicure hem heeft verwijderd, na 3 weken alweer last geeft. Wat kan ik daar aan doen?
De oorzaak van het ontstaan van een likdoorn is wrijving en overdruk. Een podotherapeut kan de oorzaak opsporen en de overdruk met behulp van een hulpmiddel opheffen. Dit hulpmiddel kan een podotherapeutische zool, een teenorthese, een prothese, een drukverdeling of een nagelbeugel zijn afhankelijk van de plaats van de likdoorn. Door deze overdruk op te heffen komt de likdoorn niet of minder snel weer terug. Dit is weer afhankelijk van de schoenkeuze, hoe lang de likdoorn al op deze plaats zit en of er sprake is van andere huidproblemen op die plaats, zoals littekenweefsel. Als de pedicure de likdoorn niet helemaal verwijdert kan de podotherapeut dit voor u doen. Na het onderzoek bij de podotherapeut en de eventuele behandeling kunt u voor het 'onderhoud' van uw voeten weer naar uw eigen pedicure.

Mijn zoon van 3 jaar staat met zijn enkels naar binnen. Moet daar wat aan gedaan worden?
Het naar binnen staan van de voeten en enkels is tot ongeveer 6 jaar heel normaal. Als uw zoon geen klachten heeft in de vorm van pijnklachten, veel vallen tijdens lopen en/ of rennen, niet willen lopen, snel moe zijn tijdens lopen dan hoeft er niet direct iets gedaan te worden en kan er worden afgewacht of de voeten uit zichzelf corrigeren. Als er wél klachten zijn zou de stand van de voeten gecorrigeerd kunnen worden met behulp van podotherapeutische zolen.

Ik heb vaak tintelingen en een doof gevoel in mijn tenen, wat zou dat kunnen zijn?
De oorzaak van tintelingen en een doof gevoel is in veel gevallen een beklemming van een zenuw. Dit kan veroorzaakt worden door knellende schoenen, een afwijkende voetstand of een beknelde zenuw hogerop, bijvoorbeeld in de rug. De oorzaak moet eerst worden vastgesteld door middel van een onderzoek. Op het gebied van podotherapie kan de klacht verholpen worden met andere schoenen, een teenorthese en/ of met podotherapeutische zolen.

Mag ik met een ontstoken teen in een sodabadje?
In de recente protocollen voor wondjes en ontstekingen aan voeten worden voetbaden afgeraden. Dit geldt met name voor mensen met diabetes mellitus, reumatoïde artritis en/of bloedvatproblemen. Dit in verband met:
-het verwekende effect van de baden. Bepaalde bacteriën kunnen zich sneller vermenigvuldigen in een vochtige warme omgeving.
-de aantasting van de natuurlijke afweer door soda. Hierdoor is de huid meer vatbaar voor infecties en schimmels.
-de neuropathie bij sommige diabeten. Hierdoor is de temperatuur van het voetbad niet duidelijk voelbaar en is er kans op verbranding wanneer het badwater te heet is.