HIELPIJN

Fasciitis plantaris - Fasciosis plantaris - Hielspoor

Hielpijn 
ALGEMEEN

Er zijn vele oorzaken voor hielpijn. De meest voorkomende is de fasciitis plantaris, terwijl het vaak een fasciosis plantaris is en deze klacht wordt veel verward met een hielspoor. Er is een ontstekingsreactie of irritatie van de peesplaat onder de voet. Veroorzaakt door overbelasting als gevolg van overgewicht, zwangerschap of toename van de belasting op het werk, bij sporten of verkeerd schoeisel. Als gevolg van deze overbelasting ontstaan kleine haarscheurtjes in de peesplaat die genezen door verkleving tijdens (nacht)rust. Bij belasting in de ochtend worden deze verklevingen weer haarscheurtjes die pijn veroorzaken. 

KLACHTEN

Veel voorkomende klachten zijn pijn onder de hiel of in de holte van de voet. Herkenbaar zijn de startklachten ‘s morgens bij het opstaan en weer op gang komen na een tijdje te hebben gezeten. De peesplaat hecht aan bij de onderzijde van de hiel waar zich de klachten veelal uiten. Pijn wordt ervaren tijdens en/ of na belasting.

MOGELIJKE BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen die individueel worden aangemeten en gemaakt. Podotherapeutische zolen bij een fasciitis plantaris corrigeren de voetstand, begeleiden de afwikkeling van de voeten tijdens lopen en verminderen de trekkracht van de peesplaat aan het hielbeen. Een eventueel duidelijk aanwezige pijnplek kan drukvrij worden gelegd.

Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel.
De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm.
De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen.

Rust
Bij elke stap die wordt gezet komt er spanning op de peesplaat. Om de peesplaat te laten genezen is verminderde belasting noodzakelijk. Loop de eerste weken zo min mogelijk en alleen in combinatie met podotherapeutische zolen of een verbandtherapie of taping.

Verbandtherapie en taping
Verbandtherapie in combinatie met taping. Bij acute of hevige klachten wordt er een verbandtherapie, taping of een combinatie hiervan toegepast die zorgt voor directe pijnverlichting.

Oefeningen
Rek voorzichtig en onbelast de peesplaat op, door met een gestrekt been de voet naar je toe te trekken. Op deze manier wordt een betere doorbloeding gestimuleerd en zullen de startklachten langzaam afnemen. Volg deze filmpjes voor het rekken van de kuitspieren en de peesplaat onder de voet.

ZELFZORG

Masseer ‘s morgens vóórdat de voeten belast de peesplaat. Dit kan door met de voet over een tennisbal te rollen of door zelf met je handen je voetholte te masseren. 
Neem gedoseerde rust, verminder de piekbelasting en volg de adviezen van de podotherapeut op. 
Draag 's nachts een Strassburg sock. Dit is een lange sok met een stuk klittenband van de teen naar de knie waardoor de voet ten opzichte van het onderbeen in 90 graden blijft staan gedurende de nacht. Door deze positie van de voet komt er een lichte rek op de peesplaat en voorkomt op deze manier verkleving.

PROGNOSE

Een fasciitis plantaris geneest vanzelf binnen 1 tot 2 jaar. Een peesplaat is slecht doorbloed weefsel, waardoor het lang duurt totdat de irritatie en de pijnklachten zijn verdwenen. Na behandeling zijn de klachten na 3 tot 9 maanden bij 88% van de mensen verminderd. Hoe langer de klachten aanwezig zijn, hoe langer het herstel zal duren.

PLATVOETEN

Pes planus - Pes valgus - Pes planovalgus

Platvoeten

Een echte platvoet waarbij de voet in zijn geheel de grond raakt, komt niet heel vaak voor. Vaker zien we een voet die nog wel een holling heeft, maar naar binnen staat. De oorzaak is verschillend, het kan erfelijk bepaald zijn, ontstaan na zwangerschap of door spieren van het onderbeen en de voet die onvoldoende functioneren. Bij kinderen zijn lage voetbogen of voeten die naar binnen staan een normaal verschijnsel tot een leeftijd van ongeveer 8 jaar. Als kinderen klachten hebben van voeten of benen of veel struikelen, veel vallen en niet graag willen lopen, dan is het goed om een afspraak te maken bij uw podotherapeut. 

KLACHTEN

Er kunnen klachten zijn in de gehele voet, aan de binnenzijde en/ of de onderzijde van de voet en enkel aanwezig. Er kan sprake zijn van vermoeide voeten en benen bij lang staan en lopen. Wanneer de voet naar binnen staat, heeft dit ook invloed op de stand van de enkel, been, knie, heup en rug. Hier kunnen zich ook klachten uiten.  

BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen zorgen voor correctie van de voetstand en verbetering van de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. 

Schoenadvies

De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. Een veterschoen biedt de voorkeur, omdat deze stevig kan worden aangetrokken. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen. Een halfhoge schoen kan extra stevigheid bieden.

Oefeningen

Train spiergroepen om meer stabiliteit te creëren. Dit kan eventueel in combinatie met fysiotherapie of oefentherapie.

ZELFZORG

Het dragen van goed schoeisel zorgt voor stabiliteit van de voeten.
Doe de voorgeschreven oefeningen.
Volg de advies van de podotherapeut op. 

PROGNOSE

Het te verwachten resultaat bij klachten is goed. Ongeveer 79% van de patiënten heeft vermindering van de klachten binnen 8 weken, 59% is klachtenvrij. De afwijkende stand en functie van de voet blijft bestaan, waardoor er blijvende correctie nodig is. Bij kinderen wordt er elk half jaar evaluatie van het onderzoek en resultaat geadviseerd.

 

NAAR BINNEN STAAN VAN HET HIELBEEN

Calcaneovalgus

Naar binnen staan van het hielbeen 
KLACHTEN

Wanneer het hielbeen naar binnen staat dan kan dit klachten geven aan de binnenkant van de voet. Ook kunnen er klachten ontstaan in de enkel, onderbeen, knie, heup of rug, doordat de hele bewegingsketen beïnvloed wordt doordat de voet naar binnen is gaan staan en het lichaam daardoor uit balans is.

 
BEHANDELING

Het behandelplan wordt opgesteld naar aanleiding van een podotherapeutisch onderzoek waarin onder andere gekeken wordt naar de oorzaak van het naar binnen staan van het hielbeen.

Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen zorgen voor correctie van de voetstand en verbeteren de afwikkeling van de voet.

Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel, zodat ook de schoen het hielbeen in de juiste stand kan houden. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. Een veterschoen biedt de voorkeur, omdat deze stevig kan worden aangetrokken. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen. Een halfhoge schoen kan extra stevigheid bieden.

Taping
Bij acute klachten kan een taping die het hielbeen gecorrigeerd neerzet pijnverlichting geven.

 
ZELFZORG

Het dragen van goed schoeisel zorgt voor stabiliteit van de voeten.

PROGNOSE

Bij 80% van de patiënten verminderen de klachten, 60% is na acht weken klachtenvrij. Bij kinderen is vaak volledig herstel mogelijk.

HIELPIJN BIJ KINDEREN

Apophysitis calcanei - Morbus Sever

Hielpijn bij kinderen 

Apophysitis calcanei is een ontsteking van de groeischijf van het hielbeen. Deze aandoening komt voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar, meer bij jongens dan bij meisjes. De groeischijf is het groeicentrum van kraakbeen waar de achillespees aanhecht op de hiel. Apophysitis calcanei ontstaat net voor of tijdens de groeispurt, omdat er veel trekkracht op de groeischijf komt te staan als gevolg van de groei. De klachten worden veroorzaakt door overbelasting als gevolg van (herhaaldelijk) trauma, overgewicht, op blote voeten lopen of grote lichamelijke activiteiten bij sporten. Daarnaast kunnen een afwijkende voetfunctie en afwijkende stand van de achtervoet vergrote trekkrachten aan het hielbeen geven en kan het natuurlijk vetweefsel onder de hiel verplaatsen, waardoor hielpijn wordt veroorzaakt.

 
KLACHTEN

De pijnklachten worden ervaren aan de hiel tijdens en na sporten of bij het lopen op blote voeten.

BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen zorgen voor correctie van de voetstand en verbetering van de afwikkeling van de voet tijdens het lopen.

Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. Een kleine hak van maximaal 3 cm kan verlichting geven. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen. Een sneaker met een goede demping onder de hiel hebben de voorkeur.

Rust
Bij elke stap die wordt gezet, raakt de hiel de grond. Bij sporten is de belasting op het hielbeen nog groter. Om het hielbeen goed te laten genezen, is het noodzakelijk om de lichamelijke activiteiten te beperken. Stop de eerste weken met sporten en geef je voeten voldoende rust.

Rekken
De achillespees hecht aan op de achterzijde van het hielbeen. Door een snelle groei zijn de kuitspieren relatief kort, waardoor het rekken van de kuitspieren aan te raden is.

Afvallen

Hoe zwaarder het kind, hoe meer belasting op de voeten. Afvallen is raadzaam wanneer er sprake is van overgewicht.

Koelen
Als de klachten heftig zijn, de hiel warm of rood, kan er met ijs gekoeld worden.

ZELFZORG

Probeer zoveel mogelijk rust te nemen.
Loop zoveel mogelijk op schoenen met goede demping, een lichte hakverhoging en een stevige hielomsluiting.
Rek de kuitspieren dagelijks volgens het advies van je podotherapeut.

 
PROGNOSE

Wanneer de groeischijf volgroeid is, zullen de klachten vaak vanzelf verdwijnen. Na behandeling is 43% van de patiënten na 8 weken klachtenvrij. Bij 52% van de patiënten zijn de klachten sterk verminderd.

 

VOORVOETKLACHTEN

Metatarsalgie

Metatarsalgie 

Metatarsalgie is de overkoepelende naam voor verschillende klachten in de voorvoet en middenvoet. Klachten kunnen komen door een verkeerde stand en belasting van de voet maar kan ook ontstaan door reuma of ongeschikt schoeisel.

KLACHTEN

De pijn in de voorvoet is met name aanwezig bij belasting van de voeten. De klachten worden tijdens het lopen pijnlijker. Voorvoetpijn komt vaker voor bij vrouwen door het dragen van ongeschikt schoeisel. Door het dragen van hakken wordt de belasting op de voorvoet groter waardoor de pijnklachten worden versterkt. Er is vaak sprake van eelt en likdoorns.

BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen bij pijnlijke voorvoeten ontlasten de voorvoeten en begeleiden de afwikkeling van de voeten tijdens lopen. Een duidelijke pijnplek kan drukvrij worden gelegd.

Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm, bij een hogere hak komt er meer druk op de voorvoet. De loopzool van de schoen moet stijf zijn en de schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat er voldoende ruimte is voor de podotherapeutische zolen.

Rust
Bij acute of hevige klachten is het raadzaam de belasting te verminderen. Lange wandelingen of sporten moeten de komende weken worden vermeden.

Verbandtherapie
Bij acute of hevige klachten wordt er een verbandtherapie toegepast die zorgt voor directe pijnverlichting.

Teenorthese
Bij het klauwen van de tenen ontstaan er een verhoogde druk onder de voorvoet. Met een corrigerende teenorthese worden de tenen gestrekt en wordt de druk onder de voorvoet verminderd.

Instrumentele behandeling
Als de pijn veroorzaakt wordt door eelt en likdoorns dan worden deze verwijderd.

 
ZELFZORG

Erg belangrijk is het lopen op geschikt schoeisel.
Verwijder op tijd eelt en likdoorns.
Volg de adviezen van uw podotherapeut op.

 
PROGNOSE

Het te verwachten resultaat is goed, waarbij 36% van de patiënten klachtenvrij is na 8 weken. Afhankelijk van de oorzaak en mate van therapietrouw zullen de klachten verminderen of verdwijnen.

 

ACHILLESPEESKLACHTEN

 
Achillespeesklachten 

Achillodynie is een verzamelnaam voor klachten aan de achillespees. De achillespees is de grootste en sterkste pees van het lichaam en hecht aan op het hielbeen. De oorzaken van een blessure aan de achillespees kunnen heel divers zijn. Voorbeelden zijn een verminderde doorbloeding als gevolg van het ouder worden, overgewicht, een verkeerde stand van de voeten of een verkeerd looppatroon.
Deze blessure komt veel voor bij hardlopers. Dit kan zijn door verandering in belasting in sport of ondergrond van de sportbeoefening, verkeerd schoeisel of verminderde spierkracht, vaak gaat het om een combinatie van meerdere factoren.

 

KLACHTEN

Acuut stadium: ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, zwelling, pijn en warmte. Kenmerkend zijn ochtendstijfheid en startproblemen. De pijn bestaat korter dan twee weken, bevindt zich 3 tot 6 cm boven het hielbeen en is voelbaar na de belasting en/ of bij het begin van de belasting.

Subacuut stadium: de pijnklachten zijn drie tot zes weken aanwezig. De vorm van de achillespees is minder goed te zien. Soms is er een plaatselijke verdikking in de achillespees te voelen. Pijn is aanwezig bij start van belasting en neemt toe als de intensiteit van de belasting toeneemt.

Chronisch stadium: de pijnklachten zijn zes weken of langer aanwezig. De pijnklachten zijn ook in rust aanwezig.

 
BEHANDELING

Podotherapeutische zolen die individueel worden aangemeten en gemaakt. Podotherapeutische zolen bij achillodynie corrigeren de voetstand en houding en begeleiden de afwikkeling van de voeten tijdens lopen.

Hakverhoging Er kan (tijdelijk) een hakverhoging in beide schoenen worden aangebracht om de spanning op de achillespees te verminderen.

Schoenadvies De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel, een kleine hak onder de schoen verminderd de trekkracht op de achillespees. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen.

Rust
Bij acute of hevige klachten is het raadzaam de belasting te verminderen. Loop de eerste weken zo min mogelijk en alleen in combinatie met podotherapeutische zolen. Ook bij langdurig bestaande klachten is het raadzaam om de belasting te verminderen.

Medical taping
Een speciale tapemethode wordt toepast om de spanning op de pees te verminderen en de doorbloeding te stimuleren.

Oefeningen
Bij een verkorting van de kuitspier staat er veel spanning op de achillespees. Hiervoor worden rekoefeningen gegeven. Dit kan eventueel in combinatie met fysiotherapie. Je vindt hier oefeningen op video die je kan volgen om de kuitspieren te rekken. 

Schoenaanpassing
Als de schoen met de achterzijde tegen de achillespees drukt, kan er in de schoen een aanpassing worden gemaakt om de pijnlijke plek drukvrij te leggen.

 
ZELFZORG

Rust is een heel belangrijke factor. De rekoefeningen die zijn meegegeven moeten 2 keer per dag worden uitgevoerd. Bij hevige klachten kunt u de plek koelen. Volg de adviezen van uw podotherapeut op.

 
PROGNOSE

Het te verwachten resultaat is redelijk tot goed. 45% van de patiënten is klachtenvrij na 8 weken. Bij de overige patiënten duurt het herstel langer en kunnen de klachten chronisch worden.

ZENUWBEKNELLING IN DE VOORVOET

Mortonse neuralgie

Zenuwbeknelling in de voorvoet

Er is sprake van een zenuwbeknelling in de ruimte tussen twee middenvoetsbeentjes. Vaak gaat het om een beklemming tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, maar dit kan ook tussen het vierde en vijfde middenvoetsbeetje voorkomen. Wanneer de zenuw geïrriteerd raakt, wordt deze gezwollen en komt klem te zitten tussen de middenvoetsbeentjes. De oorzaak is veelal overbelasting van de voorvoet, een niet goed functionerende grote teen, de voorvoet die op de buitenkant staat of afwikkelt, een afwijkend looppatroon en het dragen van verkeerd schoeisel.

KLACHTEN

Er is pijn met uitstraling naar de tenen. Symptomen in het beginstadium van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd met acute perioden van pijn in de voorvoet, met uitstralende pijn in de tenen. De pijnaanval treedt altijd plotseling op tijdens lopen en/ of sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet zorgt voor snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller terug en houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Tenen kunnen een doof gevoel geven.

 
BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen zorgen voor correctie van de voetstand en verbetering van de afwikkeling tijdens het lopen waardoor de voorvoet ontlast wordt.

Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. De loopzool van de schoen moet niet te buigzaam zijn. De breedte van de schoen in de voorvoet moet voldoende zijn om knelling te voorkomen. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen.

Teenorthese 
Een teenorthese zorgt voor strekking van de tenen en de functioneert als een soort afwikkelbakje waardoor er minder frictie tussen de middenvoetsbeentjes ontstaat.

Verbandtherapie
Er kan een verbandtherapie worden toegepast voor directe verlichting van de klachten, waarbij de afwikkeling beïnvloed wordt en de voorvoet ontlast wordt.

ZELFZORG

Het aan elkaar tapen van twee tenen in het aangedane gebied kan verlichting geven. 
Draag adequaat schoeisel.
Volg de adviezen van uw podotherapeut op.

PROGNOSE

Mortonse neuralgie is een gecompliceerde klacht, waar vaak een lange periode nodig is om te herstellen. Bij 62% van de patiënten zal de pijn verminderen, echter kan dat soms lang duren. Dit is afhankelijk van de mate van beschadiging van het weefsel, de mate van therapietrouw en het schoeisel dat gedragen wordt.

 

LAGE RUGKLACHTEN

 

Lage rugklachten

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht. 60-90% van de mensen krijgt te maken met lage rugklachten. Lage rugpijn die langer dan 3 maanden aanhoudt wordt chronische rugpijn genoemd. Wanneer er geen sprake is van een aantoonbare ziekte of beschadiging die de pijn veroorzaakt, zoals bij een hernia, is er sprake van een aspecifieke lage rugpijn. De lage rugpijn kan mogelijk veroorzaakt worden door een verkeerde stand of functie van de voeten. Door een verkeerde stand kan er een draaiing of scheefstand van het bekken ontstaan waardoor zich lage rugklachten kunnen uiten, worden versterkt of in stand worden gehouden.

 

KLACHTEN

Pijnklachten zitten laag onderin de rug en hebben een zeurend karakter. De pijn uit zich bij verschillende bewegingen en activiteiten. Het kan oppervlakkig of dieper gelegen gevoeld worden.

 

BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen worden individueel aangemeten en gemaakt. Podotherapeutische zolen bij lage rugklachten corrigeren de voetstand, begeleiden de afwikkeling van de voeten tijdens lopen en optimaliseren de functie van de voeten. Als er sprake is van een beenlengteverschil of bekkenscheefstand kan deze stand beïnvloed worden door de podotherapeutische zolen.
Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen.
Bewegen
Het is belangrijk (gedoseerde) activiteiten te blijven doen of op te pakken.
Oefeningen
Als er sprake is van een onbalans in de spieren, zijn er spierversterkende en/ of stabiliteitsoefeningen nodig. Dit kan in samenwerking met de fysiotherapeut of manueel therapeut. Manuele therapie wordt toegepast als er sprake is van een eventuele blokkade.
Schoenaanpassing
Als er sprake is van een beenlengteverschil, kan worden deze gecompenseerd door middel van een hakverhoging in de schoen. Als deze verhoging niet meer in de schoen past, wordt deze onder de schoen gemaakt. Dit wordt gedaan in samenwerking met de (orthopedisch) schoenmaker.

 

ZELFZORG

Bewegen is belangrijk om de gewrichten en spieren soepel te houden. Zorg dat u dagelijks voldoende (gedoseerde) beweging krijgt. Volg de adviezen van uw podotherapeut op. 

 

PROGNOSE

Bij 79% van de patiënten verminderen de klachten, echter zullen ze niet altijd helemaal verdwijnen. Wanneer er een bekkenscheefstand aanwezig is zullen podotherapeutische zolen blijvend gedragen moeten worden.

GEWRICHTSPIJN IN DE VOORVOET

Capsulitis

Gewrichtspijn in de voorvoet 
ALGEMEEN

Elk gewricht is omgeven door een stevig gewrichtskapsel die de botten bij elkaar houdt en aan zijn binnenzijde wordt bekleed door een slijmvlieslaag. In dit kapsel zitten veel bloedvaten om de slijmvlieslaag te voeden. Verder zitten er in het kapsel veel zenuwen met daarin kleine sensoren. De pijn van het gewricht komt vanuit het gewrichtskapsel, waar een steriele ontsteking aanwezig is. De ontsteking kan ontstaan door overbelasting of als gevolg van trauma.

 
KLACHTEN

De pijnklachten worden ervaren in de voorvoet en ter hoogte van de teengewrichten. Met name in de ochtend, bij en/ of na intensieve belasting zijn er klachten aanwezig. Bij een ontstekingsreactie is er sprake van een zwelling waardoor het kan voelen dat er een verdikking onder de voet zit. Het afwikkelen van de voet is pijnlijk, waardoor de voorvoet wordt ontzien bij de afzet van de voet.

 
MOGELIJKE BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen die individueel worden aangemeten en gemaakt die de voetstand corrigeren, de voorvoeten ontlasten en de voeten begeleiden in de afwikkeling. Een eventueel aanwezige duidelijke pijnplek kan drukvrij worden gelegd.

Schoenadvies
We adviseren stevige schoenen die met name de hiel goed omsluiten. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. Een stijve loopzool geeft minder drukt op de voorvoet. Bij gebruik van podotherapeutische zolen zijn schoenen met een uitneembaar voetbed aan te raden, om zo ruimte in de schoenen te creëren.

Rust
Bij acute of hevige klachten is het raadzaam de belasting te verminderen. Lange wandelingen of sporten moeten de komende weken worden vermeden.

Verbandtherapie
Bij acute of hevige klachten wordt er een verbandtherapie toegepast die zorgt voor directe pijnverlichting.

Teenorthese
Bij het klauwen van de tenen ontstaat er een verhoogde druk onder de voorvoet. Met een teenorthese die de tenen corrigeert wordt de druk onder de voorvoet verminderd.

 
ZELFZORG

Loop op geschikt schoeisel met een stevige loopzool.
Neem rust bij klachten.
Volg de adviezen van uw podotherapeut op.

 
PROGNOSE

Het te verwachten resultaat is goed.

SCHEVE GROTE TEEN

Hallux abducto valgus

Hallux abducto valgus 

Bij een hallux abducto valgus ontstaat er een verandering in de functie van het grote teen gewricht. Een verandering in functie kan ontstaan, doordat de voet teveel naar binnen zakt, niet goed afwikkelt, maar ook door het dragen van ongeschikt schoeisel. Erfelijkheid speelt ook een rol. Door een verandering in de stand en functie, verdwijnt er langzaam kraakbeen in het gewricht en wordt het gewricht dikker door botaanwas. Hierdoor kan er geleidelijk een verdikking aan de zijkant van het gewricht ontstaan. Het gewricht lijkt ook dikker, doordat de grote teen naar binnen gaat staan en het uit uiterste deel van het middenvoetsbeentje naar buiten gaat staan.  Een hallux abducto valgus kan problemen geven bij het kopen en het dragen van schoeisel, maar ook kunnen er klachten ontstaan door de functie- en bewegingsverandering van de voet.

KLACHTEN

Er is sprake van een stekende pijn in het gewricht van de grote teen, maar er kan ook sprake zijn van een slijmbeursontsteking, die bij aanraking pijnlijk is. De verdikking kan dan warmer aanvoelen. Bij het onderzoek van de voet is er een mogelijke bewegingsbeperking van het grote teen gewricht. Doordat de grote teen scheef gaat staan, veranderd de afwikkeling van de voet. Hierdoor ontstaan klachten onder de voorvoet, maar kunnen ook de andere tenen een andere stand krijgen.

 
BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen bij een hallux abducto valgus corrigeren de voetstand, begeleiden de afwikkeling van de voet tijdens het lopen en heffen eventuele drukplekken op.

Schoenadvies
De schoen moet voldoende ruimte hebben bij de knobbel van de grote teen, het bovenmateriaal moet kunnen rekken en geen naden of stiksels hebben die over de knobbel lopen. Voel met de hand ook altijd aan de binnenkant van de schoen. De hakhoogte is maximaal 4 cm. De schoenen moeten een uitneembaar voetbed hebben, zodat er voldoende ruimte is voor de podotherapeutische zolen.

Beschermende teenorthese
Wanneer de knobbel pijnlijk is wanneer er druk op komt, zoals in de schoen, kan er een beschermende siliconen teenorthese gemaakt worden die de druk op de knobbel verminderd. 

Corrigerende teenorthese
Corrigerende teenorthese die de eventuele klauwstand van de tenen corrigeert, tenen weer in één lijn laat liggen en het verder scheef gaan van de grote teen tegen gaat.  

Schoenaanpassing 
De pijnlijke plek wordt uitgespaard of uitgeknobbeld. Hierdoor ontstaat er meer ruimte bij de knobbel en daardoor minder druk op de pijnlijke plek.

Orthopedische schoenen
Indien er uit onderzoek blijkt dat uw voeten niet meer geschikt zijn voor confectie schoenen, kan er overlegd worden met een orthopedisch schoenmaker. De orthopedisch schoenmaker beoordeelt of u in aanmerking komt voor (semi) orthopedische maatschoeisel of dat er een orthopedische aanpassing aan een confectie schoen kan worden gemaakt. 

 
ZELFZORG

Draag goed passende schoenen waardoor er geen druk op de knobbel komt. Hoe meer de knobbel wordt geïrriteerd, hoe dikker hij zal worden.
Doe oefeningen zoals die door uw podotherapeut worden geadviseerd. 

 
PROGNOSE

Het resultaat is mede afhankelijk van het moment waarop behandeld gaat worden, de mate van scheefstand, de bewegingsmogelijkheid van de grote teen, de grootte van de knobbel, de mate van therapietrouw en de oorzaak van de knobbel. De scheefstand van de teen kan niet volledig worden gecorrigeerd, maar de pijnklachten kunnen verminderen of verdwijnen. Het opvolgen van het (schoen)advies van uw podotherapeut speelt hierbij een belangrijke rol.