AANVULLEND ONDERZOEK
Naast het standaard podotherapeutisch onderzoek kan er ook een aanvullend onderzoek worden uitgevoerd wanneer er extra aanvullende informatie nodig is voor het stellen van de juiste podotherapeutische diagnose en voor het opstellen van een zinvol behandelplan.
ECHOGRAFIE
Echografie wordt toegepast om de weke delen van het lichaam te kunnen beoordelen, zoals spier- en peesweefsel. Botten kan je niet zien, je ziet wel de botcontouren en gewrichtslijnen met een echo.
Door middel van een transducer worden geluidsgolven in een hoge frequentie het lichaam in gezonden. Afhankelijk van het weefsel, worden de geluidsgolven teruggekaatst naar de transducer en weergegeven in zwart-wit beeld. Met echografie kunnen structuren worden beoordeeld op dikte, vorm, structuur en eventuele pathologische afwijkingen.
Echografie wordt binnen de podotherapie toegepast als aanvulling op het podotherapeutisch onderzoek en om het beloop van een pathologie te beoordelen. Er kan door de podotherapeut een echo worden gemaakt van de voet, enkel, onderbeen en knie.
Echografie wordt ook toegepast bij vaatdiagnostiek. Met de kleuren- en powerdoppler kunnen vaten worden beoordeeld. Dit is een belangrijke toepassing voor mensen met vaatproblemen bij bijvoorbeeld diabetes mellitus.
Echografie is geheel pijnloos, eenvoudig toe te passen en er zijn geen contra-indicaties.
Podotherapeuten zijn specialisten in de voetengezondheidzorg en zijn dus dé specialisten om echografie te passen op de onderste extremiteit.
DRUK- EN IMPULSMETING
De afwikkeling van de voet kan worden beoordeeld door te kijken tijdens het gaan. Hierbij wordt gekeken naar verschillende aspecten van de voet en het lichaam tijdens het staan en lopen. Specifieke aspecten, zoals de impuls, het lichaamszwaartepunt of de duur van de belasting op een gewricht, kunnen alleen worden gemeten met een drukmeetplaat. De Footwork Pro drukmeetplaat werkt met een ultrasnelle capacitieve sensor, waarbij individuele metingen kort achter elkaar kunnen worden genomen waarbij er absolute waarden worden gemeten. De gegevens uit dit onderzoek vormen een belangrijk deel van het behandelplan. Ook om het effect van een podotherapeutische interventie te zien kan er een drukmeting worden uitgevoerd.
De impuls is een belangrijk gegeven bij patiënten met diabetes mellitus. Als er een lange tijd een verhoogde druk op een deel van de voet staat, is dit een verhoogd risico op het ontstaan van wonden. Een hoge impuls is een groter risico dan alleen een verhoogde druk die kortdurend is.
OPTOGAIT BEWEGINGSDETECTIE SYSTEEM
De OptoGait wordt ingezet om alle fases van het rennen zo optimaal mogelijk te analyseren vanuit een staande en rennende positie. Stappen worden geregistreerd met 96 infrarood ledlampjes. Het systeem geeft een overzichtelijk runreport van de analyse dat zal worden geïntegreerd in ons advies.
MBODY
Door sensoren die verwerkt zijn in een sportbroekje wordt de spieractivatie in kaart gebracht. Door de looptechniek, voetstand of voetfunctie te beïnvloeden kan er direct verandering in de spieractivatie worden gezien. Zo kunnen we de beste interventie uittesten.
TGFORCE - IMPACT SENSOR
De TgForce - impact sensor is een licht gewicht Smart Sensor die werkt via Bluethooth om de tibiale schok tijdens het hardlopen in real time in kaart te brengen. Een sterke tibiale schok kan leiden tot blessures. Aanpassing van je manier van lopen geeft je direct inzicht in de veranderde krachten, zodat je weet of je op de goede weg bent. zo kan je de TgForce preventief gebruiken of als je al klachten hebt zoals bij een stressfractuur of mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS/ shinsplint).
VAATONDERZOEK
Bij mensen met diabetes mellitus kunnen vaten worden aangedaan. Zoals beschreven in de Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera is het belangrijk dat de gesteldheid van de vaten in kaart wordt gebracht. Dat kan door het palperen van de vaten, door het uitvoeren van een doppler onderzoek van de vaten in de voet en enkel.
Als uit het doppleronderzoek blijkt dat verder onderzoek nodig is dan kunnen we een enkel-arm index (EAI) uitvoeren om nog specifieker de staat van de vaten in te schatten en door te verwijzen en een passend advies te geven als dat nodig blijkt. We gebruiken hiervoor een Dopplex Abiltiy automatisch EAI-systeem. De EAI wordt binnen 3 minuten snel en nauwkeurig berekend zonder dat je daarvoor hoeft te rusten. De resultaten worden automatisch berekend, geïnterpreteerd en weergegeven met pulse volume-golfvormen op het LCD-scherm.
VOETSCANNER
Voeten kunnen door middel van een scanner tweedimensionaal of driedimensionaal worden ingescand en digitaal worden gemodelleerd, zodat het behandelplan wordt uitgevoerd zoals is bepaald in het onderzoek. Hierin zijn vele mogelijkheden. Elk paar podotherapeutische zolen wordt individueel op de voet aangemeten. De zolen zijn opgebouwd uit een kunststof. Dit kunststof is een duurzaam kwalitatief hoogwaardig materiaal en licht van gewicht. Er is keuze in verschillende kunststoffen met ieder zijn eigen karakteristieke eigenschappen. De podotherapeutische zolen worden afgedekt met een zelfde kunststof of leer.
Nadat de zolen zijn gemodelleerd, worden deze uitgefreesd en handmatig afgewerkt, zodat de podotherapeutische zolen goed in geschikte schoenen passen. Als laatste controle worden de podotherapeutische zolen handmatig gecontroleerd. Door het digitaal scannen, modelleren en frezen van podotherapeutische zolen kan de voetvorm exact worden nagemaakt. Deze scan kan daar waar nodig worden aangepast om drukplekken te ontlasten en de biomechanische voetfunctie te beïnvloeden waardoor klachten verdwijnen of voorkomen kunnen worden.