ACHILLESPEESKLACHTEN

 
Achillespeesklachten 

Achillodynie is een verzamelnaam voor klachten aan de achillespees. De achillespees is de grootste en sterkste pees van het lichaam en hecht aan op het hielbeen. De oorzaken van een blessure aan de achillespees kunnen heel divers zijn. Voorbeelden zijn een verminderde doorbloeding als gevolg van het ouder worden, overgewicht, een verkeerde stand van de voeten of een verkeerd looppatroon.
Deze blessure komt veel voor bij hardlopers. Dit kan zijn door verandering in belasting in sport of ondergrond van de sportbeoefening, verkeerd schoeisel of verminderde spierkracht, vaak gaat het om een combinatie van meerdere factoren.

 

KLACHTEN

Acuut stadium: ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, zwelling, pijn en warmte. Kenmerkend zijn ochtendstijfheid en startproblemen. De pijn bestaat korter dan twee weken, bevindt zich 3 tot 6 cm boven het hielbeen en is voelbaar na de belasting en/ of bij het begin van de belasting.

Subacuut stadium: de pijnklachten zijn drie tot zes weken aanwezig. De vorm van de achillespees is minder goed te zien. Soms is er een plaatselijke verdikking in de achillespees te voelen. Pijn is aanwezig bij start van belasting en neemt toe als de intensiteit van de belasting toeneemt.

Chronisch stadium: de pijnklachten zijn zes weken of langer aanwezig. De pijnklachten zijn ook in rust aanwezig.

 
BEHANDELING

Podotherapeutische zolen die individueel worden aangemeten en gemaakt. Podotherapeutische zolen bij achillodynie corrigeren de voetstand en houding en begeleiden de afwikkeling van de voeten tijdens lopen.

Hakverhoging Er kan (tijdelijk) een hakverhoging in beide schoenen worden aangebracht om de spanning op de achillespees te verminderen.

Schoenadvies De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel, een kleine hak onder de schoen verminderd de trekkracht op de achillespees. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen.

Rust
Bij acute of hevige klachten is het raadzaam de belasting te verminderen. Loop de eerste weken zo min mogelijk en alleen in combinatie met podotherapeutische zolen. Ook bij langdurig bestaande klachten is het raadzaam om de belasting te verminderen.

Medical taping
Een speciale tapemethode wordt toepast om de spanning op de pees te verminderen en de doorbloeding te stimuleren.

Oefeningen
Bij een verkorting van de kuitspier staat er veel spanning op de achillespees. Hiervoor worden rekoefeningen gegeven. Dit kan eventueel in combinatie met fysiotherapie. Je vindt hier oefeningen op video die je kan volgen om de kuitspieren te rekken. 

Schoenaanpassing
Als de schoen met de achterzijde tegen de achillespees drukt, kan er in de schoen een aanpassing worden gemaakt om de pijnlijke plek drukvrij te leggen.

 
ZELFZORG

Rust is een heel belangrijke factor. De rekoefeningen die zijn meegegeven moeten 2 keer per dag worden uitgevoerd. Bij hevige klachten kunt u de plek koelen. Volg de adviezen van uw podotherapeut op.

 
PROGNOSE

Het te verwachten resultaat is redelijk tot goed. 45% van de patiënten is klachtenvrij na 8 weken. Bij de overige patiënten duurt het herstel langer en kunnen de klachten chronisch worden.