ZELFZORG - SCHEVE GROTE TEEN

Wat te doen bij een hallux valgus?


Zelfzorg - Scheve grote teen
Er zijn verschillende problemen aan je grote teen die op elkaar lijken. Heb je te maken met een hallux valgus dan gaat je hele grote teen richting de kleine tenen liggen. Er kan een knobbel ontstaan bij de voorvoet aan de kant van de grote teen. In een later stadium draait je teen en zie je dat je nagel niet meer recht omhoog kijkt, maar richting je andere voet. Ook kan het laatste kootje van je grote teen omhoog gaan staan. 

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je een hallux valgus hebt of kan krijgen. In ons podotherapeutisch onderzoek kunnen we de oorzaak opsporen, bepalen wat er precies aan de hand is en een behandelplan op maat opstellen. De grote teen wordt steeds schever in de loop van de tijd, we weten alleen niet hoe snel dat zal gaan. Er kunnen bij een scheve grote teen verschillende klachten ontstaan. Goed dus om op tijd in te grijpen!

De oorzaken die een hallux valgus veroorzaken zie je regelmatig in de familie voorkomen, waardoor hallux valgus ook vaker in een familie voorkomt. Zie je dit in jouw familie, laat dan je voeten verder onderzoeken om verder scheef gaan, en daarmee klachten, te voorkomen.

Een hallux valgus ontstaat vaak door een verkeerde voetfunctie waarbij de voet niet goed afwikkelt. Slecht passende schoenen kunnen ook meewerken aan het scheef gaan van de grote teen en aan het vergroten van de knobbel bij de grote teen. Probeer te voelen waar jij het meeste last van hebt, zodat je weet wat je als eerste aan kan pakken. Ook als je de oorzaak niet weet kan je zelf al verschillende stappen ondernemen om klachten te verminderen en om verder scheefgaan van de grote teen te voorkomen.

PODOTHERAPEUTISCHE BEHANDELINGEN

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen bij een hallux valgus corrigeren de voetstand, begeleiden de afwikkeling van de voet tijdens het lopen en heffen eventuele drukplekken op.

Verbandtherapie
Als de knobbel is geïrriteerd, ontstoken is of er een wond aanwezig is dan kan een drukverdelende verbandtherapie direct de druk verdelen, zodat de knobbel weer kan herstellen.

Beschermende teenorthese
Als de knobbel pijnlijk is wanneer er druk op komt, zoals in de schoen, kan er een beschermende siliconen teenorthese gemaakt worden die de druk op de knobbel verminderd.

Corrigerende teenorthese
Een corrigerende teenorthese is zinvol bij een klauwstand van de tenen en kan de tenen weer in één lijn laten liggen en het verder scheef gaan van de grote teen tegen gaat. 

Schoenaanpassing 
De drukplek plek wordt uitgespaard of uitgeknobbeld. Hierdoor ontstaat er meer ruimte bij de knobbel en daardoor minder druk op de pijnlijke plek.

(Semi)orthopedische schoenen
Indien er uit onderzoek blijkt dat je voeten niet meer passen in confectie schoenen, kan er overlegd worden met een orthopedisch schoenmaker. De orthopedisch schoenmaker beoordeelt of je in aanmerking komt voor (semi)orthopedische maatschoeisel of dat er een orthopedische aanpassing aan een confectie schoen kan worden gemaakt. 

WAT KAN JE ZELF DOEN?

Tape je tenen
Door de tenen met een pleister weer op één lijn te leggen voorkom je verder scheef gaan van de grote teen en voorkom je drukplekken en pijn in het gewricht. Lees verder...

Gebruik een Fixteen
Een Fixteen is een rekkend klittenband waarmee je je tenen goed op één lijn kan leggen. Met de Fixteen kan je veel kracht op je teen zetten en de Fixteen kan goed in schoenen worden gedragen. Lees verder...

Goede schoenen
Draag goed passende schoenen waardoor er geen druk op de knobbel komt. Hoe meer je een drukplek irriteert, hoe dikker hij zal worden. De schoen moet voldoende ruimte hebben ter hoogte van de knobbel, het bovenmateriaal moet kunnen rekken en geen naden of stiksels hebben die over de knobbel lopen. Voel met de hand ook altijd aan de binnenkant van je schoenen om te voelen of de schoen daar geen naden, stiksels of randen heeft. De hakhoogte van je schoen is maximaal 4 cm. Ga naar een schoenwinkel met pasvormschoenen die je voeten kan meten in lengte, breedte en wijdte en bij deze maten de juiste schoenen heeft.

Oefeningen
Een effectieve oefening bij een hallux abducto valgus is de Rechte grote teen oefening. Ook kan je de oefening Tenen mobiliseren doen. Heb je weinig ruimte onder je binnenste voetboog of staat je voet naar binnen dan kan je de Short foot exercise oefenen. Je kan deze vinden op podo-oefeningen.nl

Neem contact met ons op voor meer informatie, voor een Fixteen of plan een afspraak in voor verder onderzoek en een advies op maat. We zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur bereikbaar via 08 50068400 en via oostnederland@podotherapie.org

#podotherapie #podotherapieoostnederland #sportpodotherapie #sportpodotherapieoostnederland #weloveyourfeet #zelfzorg #thuispodotherapie #movebetter #vrijbewegen #allevoeteningoedehanden #halluxvalgus #tenenopeenrij #teenorthese #hansamed #fixteen #tenen #podozelfzorg #halluxabductovalgus #podotherapeutischezolen #podooefeningen #goedeschoenen #moeitelooslopen #goodshoestakeyoutogoodplaces