JE PODOTHERAPEUTISCHE ZOLEN

Gebruikerstips

Uw podotherapeutische zolen 

Je hebt podotherapeutische zolen laten aanmeten door één van onze podotherapeuten. De functie van deze zolen is afhankelijk van je klachten. Zolen kunnen gemaakt zijn om een standsafwijking te corrigeren, maar ook om de functie van de voeten te behouden en zo mogelijk te verbeteren. Elk paar zolen is specifiek gemaakt voor jouw situatie. 

Je podotherapeutische zolen zijn opgebouwd uit een kunststof. Dit kunststof is een duurzaam kwalitatief hoogwaardig materiaal en licht van gewicht. Het afdekmateriaal van je zolen is van kunststof in verschillende samenstellingen en uitvoeringen of van leer. De keuze is afhankelijk van de toepassing en je wensen.

 
LEG DE PODOTHERAPEUTISCHE ZOLEN IN JE SCHOENEN

Let je zolen alleen in goed passende schoenen. Zit er een verhoging of een losse zool in je schoen, haal deze er dan uit. Op deze manier komt de werking van de zolen het best tot zijn recht en creëer je ruimte in je schoenen voor de zolen. In deze video kan je zien hoe je je zolen in je schoenen legt.

 
HET DRAGEN VAN PODOTHERAPEUTISCHE ZOLEN

De zolen worden in je schoenen gedragen. Let op: er is verschil tussen de linker- en de rechterzool. Draag de zolen de gehele dag in al je schoenen die hiervoor geschikt zijn, dan komt de behandeling het beste tot zijn recht. Ga bij voorkeur niet zelf aan je zolen knippen of lijmen. Neem bij vragen contact op.

 
DE EERSTE WEKEN

Geef jezelf de kans om te wennen aan je podotherapeutische zolen. Vanaf het eerste moment kan je de zolen de gehele dag dragen. Krijg je in de eerste dagen last van de zolen, doe ze dan even uit. Na een uurtje kan je ze dan weer in doen. Bouw het dragen langzaam op. Na ongeveer twee weken moet je de zolen de gehele dag kunnen dragen.
Door de zolen verandert de houding van je lichaam. Hierdoor kunnen gewenningsklachten ontstaan in de vorm van spierpijn, maar dit hoeft niet. De spierpijn kan zowel in de voeten als ook in de rest van uw lichaam optreden. Na ongeveer twee weken moeten deze klachten over zijn, heb je dan nog steeds dezelfde gewenningsklachten, neem dan contact met ons op.

 
CONTROLEONDERZOEK

Wij adviseren om na ongeveer 6 weken de eerste controle te laten plaatsvinden. We kijken naar je ervaringen met het dragen van de zolen, we onderzoeken wat nodig is en er wordt bekeken of de zolen het gewenste effect hebben bereikt. Zo nodig worden de zolen aangepast, het is immers een therapie die steeds bijgesteld wordt aan de nieuwe situatie. De frequentie van vervolgafspraken wordt in overleg gepland. Denk hierbij aan een volgende controle na 3 maanden, na een half jaar en dan jaarlijks. Bij nieuwe of aanhoudende klachten adviseren wij altijd contact met ons op te nemen voor een controleonderzoek. Voor een controleonderzoek worden kosten in rekening gebracht. Bij goede resultaten blijft een jaarlijkse controle gewenst.

Podotherapeutische zolen zijn een therapeutische voorziening, waarmee getracht wordt klachten te verminderen of weg te nemen. Er kan geen garantie worden gegeven op het resultaat van een therapeutische voorziening.

 
SPORT

Je kan je podotherapeutische zolen dragen bij het sporten. Dit is wel afhankelijk van welke sport je beoefent, met welke intensiteit je deze sport beoefent en welke schoenen je hierbij draagt. Overleg hierover met jouw podotherapeut. Een extra paar zolen voor je sportschoenen kunnen een welkome aanvulling zijn en voor sommige sporten zijn extra podotherapeutische zolen noodzakelijk.

 
VEILIGHEIDSSCHOENEN

Wanneer je veiligheidsschoenen draagt is het aan te raden om de zolen ook hierin te dragen. Let hierbij op dat de certificering van je werkschoenen vervalt als je een aanpassing doet aan de werkschoenen, zoals het vervangen van de binnenzool door je podotherapeutische zolen. Heb je gecertificeerde werkschoenen nodig dan hebben we hier oplossingen voor.  Overleg met ons over de mogelijkheden.

 
HET KOPEN VAN NIEUWE SCHOENEN

Bij het kopen van nieuwe schoenen zijn er voor dragers van podotherapeutische zolen onderstaande aandachtspunten:

  • Sommigen schoenen hebben losse inlegzooltjes of verhogingen, verwijder deze, hierdoor creëer je ruimte in je schoenen voor je podotherapeutische zolen.
  • De hakhoogte van je schoen mag maximaal 4cm zijn. Bij hogere hakhoogten is de werking van de podotherapeutische zolen verminderd.
  • De schoen moet een goede pasvorm hebben, zowel in de lengte, breedte als in de teenhoogte. Laat je voeten meten in een goede schoenwinkel.
  • De hielomsluiting moet stevig zijn en voldoende hoogte hebben, om er voor te zorgen dat de hiel niet uit de schoen slipt als je podotherapeutische zolen in je schoenen worden gedragen.
  • Pas altijd je podotherapeutische zolen in de schoenwinkel als je nieuwe schoenen koopt.
 
EXTRA ZOLEN

Een extra paar zolen kan handig zijn. Hierdoor hoeft je minder te wisselen van de één naar de andere schoen en je podotherapeutische zolen slijten minder snel. Ook krijgen de zolen kans om te drogen wanneer je last hebt van transpirerende voeten. Een extra paar zolen op maat gemaakt in je sport- en werkschoenen is praktisch en in sommige gevallen nodig. Bestel je een extra paar podotherapeutische zolen binnen 3 of 6 maanden na het afleveren van het eerste paar dan leveren we deze tegen een gereduceerd tarief.

 
TIPS
  • Je zolen kunnen met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel worden gereinigd.
  • Met name bij transpirerende voeten verdient het aanbeveling de zolen ‘s avonds uit de schoenen te halen, zodat deze kunnen drogen.
  • Merk je dat de zolen stroef aanvoelen (bijvoorbeeld met blote voeten of tijdens het sporten) dan kan je wat talkpoeder op de zolen strooien.
  • In sommige schoenen kunnen de zolen ‘kraken’, strooi dan wat talkpoeder in de schoen onder de zool.
  • De bovenlaag van de zool raakt sneller los als er vlak voor het dragen van de zolen crème op de voeten wordt gebruikt. Het verdient de voorkeur om de voeten ‘s avonds in te crèmen.
  • Wanneer de bovenlaag losraakt of slijtage plekken vertoont dan kan je de bovenlaag laten vervangen, zo voorkom je slijtage aan de podotherapeutische zolen. Neem hiervoor contact met ons op en ga niet zelf lijmen.
  • Je kan een kort sokje om de zolen doen wanneer je veel met blote voeten op de zolen in schoenen loopt.
  • Laat je podotherapeutische zolen niet op een te warme plaats zoals op het dashboard in de auto op een hete dag, bij open haard of op een verwarming liggen. De zolen kunnen daardoor vervormen.