UW PODOTHERAPEUTISCHE ZOLEN

Gebruikerstips

Uw podotherapeutische zolen 

U heeft podotherapeutische zolen laten aanmeten door één van onze podotherapeuten. De functie van deze zolen is afhankelijk van uw klachten. Zolen kunnen gemaakt zijn om een standsafwijking te corrigeren, maar ook om de functie van de voeten te behouden en zo mogelijk te verbeteren. Elk paar zolen is specifiek gemaakt voor uw situatie. 

Uw podotherapeutische zolen zijn opgebouwd uit een kunststof. Dit kunststof is een duurzaam kwalitatief hoogwaardig materiaal en licht van gewicht. Het afdekmateriaal van uw zolen is van kunststof in verschillende samenstellingen en uitvoeringen of van leer. De keuze is afhankelijk van de toepassing en uw wensen.

 
HET DRAGEN VAN PODOTHERAPEUTISCHE ZOLEN

De zolen worden in uw schoenen gedragen. Let op: er is verschil tussen de linker- en de rechterzool. Draag de zolen de gehele dag in al uw schoenen die hiervoor geschikt zijn, dan komt de behandeling het beste tot zijn recht. Ga nooit zelf aan uw zolen knippen of lijmen. Neem bij vragen contact op.

 
DE EERSTE WEKEN

Geef uzelf de kans om te wennen aan uw podotherapeutische zolen. Vanaf het eerste moment kunt u de zolen de gehele dag dragen. Krijgt u in de eerste dagen last van de zolen, doe ze dan even uit. Na een uurtje kunt u ze dan weer in doen. Bouw het dragen langzaam op. Na ongeveer twee weken moet u de zolen de gehele dag kunnen dragen.
Door de zolen verandert de houding van uw lichaam. Hierdoor kunnen gewenningsklachten ontstaan in de vorm van spierpijn, maar dit hoeft niet. De spierpijn kan zowel in de voeten als ook in de rest van uw lichaam optreden. Na ongeveer twee weken moeten deze klachten over zijn, heeft u dan nog steeds dezelfde gewenningsklachten, neem dan contact met ons op.

 
CONTROLEONDERZOEK

Wij adviseren om na ongeveer 6 weken de eerste controle te laten plaatsvinden. We kijken naar uw ervaringen met het dragen van de zolen, we onderzoeken wat nodig is en er wordt bekeken of de zolen het gewenste effect hebben bereikt. Zo nodig worden de zolen aangepast, het is immers een therapie die steeds bijgesteld wordt aan de nieuwe situatie. De frequentie van vervolgafspraken wordt in overleg gepland. Denk hierbij aan een volgende controle na 3 maanden, na een half jaar en dan jaarlijks. Bij nieuwe of aanhoudende klachten adviseren wij altijd contact met ons op te nemen voor een controleonderzoek. Voor een controleonderzoek worden kosten in rekening gebracht. Bij goede resultaten blijft een jaarlijkse controle gewenst.

Podotherapeutische zolen zijn een therapeutische voorziening, waarmee getracht wordt klachten te verminderen of weg te nemen. Er kan geen garantie worden gegeven op het resultaat van een therapeutische voorziening.

 
SPORT

U kunt uw podotherapeutische zolen dragen bij het sporten. Dit is wel afhankelijk van welke sport u beoefent, met welke intensiteit u deze sport beoefent en welke schoenen u hierbij draagt. Overlegt u hierover met uw podotherapeut. Een extra paar zolen voor uw sportschoenen kunnen een welkome aanvulling zijn en voor sommige sporten zijn extra podotherapeutische zolen noodzakelijk.

 
VEILIGHEIDSSCHOENEN

Wanneer u veiligheidsschoenen draagt is het aan te raden om uw zolen ook hierin te dragen. Let hierbij op dat de certificering van uw werkschoenen vervalt als u een aanpassing doet aan
uw werkschoenen, zoals het vervangen van de binnenzool door uw podotherapeutische zolen. Heeft u gecertificeerde werkschoenen nodig dan hebben we hier oplossingen voor.  Overleg met ons over de mogelijkheden.

 
HET KOPEN VAN NIEUWE SCHOENEN

Bij het kopen van nieuwe schoenen zijn er voor dragers van podotherapeutische zolen onderstaande aandachtspunten:

 • Sommigen schoenen hebben losse inlegzooltjes of verhogingen, verwijder deze, hierdoor creëert u ruimte in uw schoenen voor uw podotherapeutische zolen.
 • De hakhoogte van uw schoen mag maximaal 4cm zijn. Bij hogere hakhoogten is de werking van uw podotherapeutische zolen verminderd.
 • De schoen moet een goede pasvorm hebben, zowel in de lengte, breedte als in de teenhoogte. Laat uw voeten meten in een goede schoenwinkel.
 • De hielomsluiting moet stevig zijn en voldoende hoogte hebben, om er voor te zorgen dat de hiel niet uit de schoen slipt als uw podotherapeutische zolen in uw schoenen worden gedragen.
 • Pas altijd uw podotherapeutische zolen in de schoenwinkel als u nieuwe schoenen koopt.
 
EXTRA ZOLEN

Een extra paar zolen kan handig zijn. Hierdoor hoeft u minder te wisselen van de één naar de andere schoen en uw podotherapeutische zolen slijten minder snel. Ook krijgen de zolen kans om te drogen wanneer u last heeft van transpirerende voeten. Een extra paar zolen op maat gemaakt in uw sport- en werkschoenen is praktisch en in sommige gevallen nodig. Besteld u een extra paar podotherapeutische zolen binnen 3 of 6 maanden na het afleveren van uw eerste paar dan leveren we deze tegen een gereduceerd tarief.

 
TIPS
 • Uw zolen kunnen met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel worden gereinigd.
 • Met name bij transpirerende voeten verdient het aanbeveling de zolen ‘s avonds uit de schoenen te halen, zodat deze kunnen drogen.
 • Merkt u dat de zolen stroef aanvoelen (bijvoorbeeld met blote voeten of tijdens het sporten) dan kunt u wat talkpoeder op de zolen strooien.
 • In sommige schoenen kunnen de zolen ‘kraken’, strooi dan wat talkpoeder in de schoen onder de zool.
 • De bovenlaag van de zool raakt sneller los als er vlak voor het dragen van de zolen crème op de voeten wordt gebruikt. Het verdient de voorkeur om de voeten ‘s avonds in te crèmen.
 • Wanneer de bovenlaag losraakt of slijtage plekken vertoont dan kunt u de bovenlaag laten vervangen, zo voorkomt u slijtage aan de podotherapeutische zolen. Neemt u hiervoor contact met ons op en ga niet zelf lijmen.
 • U kunt een kort sokje om de zolen doen wanneer u veel met blote voeten op uw zolen in schoenen loopt.
 • Leg uw podotherapeutische zolen niet op een te warme plaats zoals op uw dashboard in de auto op een hete dag, bij open haard of op een verwarming liggen. De zolen kunnen daardoor vervormen.