UW TEENORTHESE EN TEENPROTHESE

Gebruikerstips

Uw teenorthese en teenprothese 

U heeft een podotherapeutisch teenstukje, ook wel teenorthese of teenprothese genoemd. Daar waar teenorthese kan ook teenprothese worden gelezen. Op deze pagina vindt u een aantal punten waarop u kunt letten bij het dragen van uw teenorthese, het onderhouden van uw teenorthese en bij de aanschaf van nieuwe schoenen. Hebt u nog verdere vragen, neemt u dan contact met ons op.

FUNCTIE TEENORTHESE

Een teenorthese wordt op de voet of op een gipsafdruk van de voet gemaakt speciaal voor uw situatie. De functie van een teenorthese is afhankelijk van uw klachten. Een teenorthese kan gemaakt zijn om een standsafwijking van tenen te corrigeren of om bepaalde delen van uw voet te beschermen. Een teenorthese kan in combinatie met podotherapeutische zolen of orthopedisch schoeisel worden gedragen.

De correctieve teenorthese heeft als doel het verbeteren van de spierbalans, het voorkomen van een verergering van een afwijkende stand en het zo mogelijk geleidelijk corrigeren van de stand van de tenen als dit mogelijk is. Het doel van de protectieve teenorthese is druk en wrijving te verminderen of op te heffen, zodat pijnlijke plekken ontlast worden.

 
HET DRAGEN VAN UW TEENORTHESE

Uw teenorthese wordt in uw schoenen gedragen en wordt door uw sokken of kousen op zijn plek gehouden. Het is belangrijk dat u goed passende schoenen draagt. Draag uw teenorthese overdag, de therapie komt dan het best tot zijn recht. De teenorthese kunt u het best met twee handen aan- en afdoen waarbij de kans op beschadiging het kleinst is als u niet trekt, maar de orthese tussen de tenen schuift.

De eerste weken

  • Geef uw voeten de kans om te wennen aan uw teenorthese.
  • U kunt uw teenorthese de eerste dagen als een vreemd voorwerp voelen zitten, maar er mogen geen randen of specifieke drukplekken voelbaar zijn.
  • Vanaf het eerste moment kunt u de teenorthese de gehele dag dragen. Krijgt u in die eerste dagen last van de teenorthese, doet u deze dan even uit. Na een uurtje kunt u de orthese dan weer in doen. Dit kunt u meerdere keren per dag herhalen.
  • Na ongeveer twee weken moet u de orthese de gehele dag kunnen dragen.
  • De gewenningsklachten in de eerste weken kunnen ontstaan in de vorm van rode drukplekjes of een spierpijn gevoel in de tenen. Als u drukplekken krijgt probeert u dan de teenorthese in een paar ruimere schoenen te dragen. Na ongeveer twee weken moeten deze klachten over zijn.
  • Zijn de klachten dan nog niet verdwenen, geef dan met een balpen op de teenorthese de pijnlijke plaatsen aan. De teenorthese kan dan op die plaatsen bijgewerkt worden. Neem hiervoor contact op met ons.
 
CONTROLE

Wij adviseren om na ongeveer zes weken de eerste controle te laten plaatsvinden. Afhankelijk van uw ervaringen met het dragen van de teenorthese en de uitkomst van het controle onderzoek door uw podotherapeut wordt bekeken of de teenorthese het gewenste effect bereikt. Zo nodig wordt de teenorthese aangepast aan de nieuwe situatie. Wanneer de teenorthese drukt of te dik is in bepaalde schoenen kunt u deze kosteloos laten bijwerken.

Bij nieuwe of aanhoudende klachten adviseren wij altijd contact met ons op te nemen voor een controle afspraak. Voor een controle afspraak worden kosten in rekening gebracht.

Een teenorthese is een therapeutische voorziening, waarmee getracht wordt klachten te verminderen of weg te nemen.  Er kan geen garantie worden gegeven op het resultaat van een therapeutische voorziening.

 
TEENPROTHESE

Een teenprothese lijkt op een teenorthese, maar vervangt (een deel van) een teen. Voor het onderhouden en gebruik van een teenprothese kunt het onderhoud en gebruik van orthese zoals beschreven in deze folder aanhouden.

 
HET KOPEN VAN NIEUWE SCHOENEN

Bij het kopen van nieuwe schoenen zijn er voor u als gebruiker van een podotherapeutische teenorthese een paar aandachtspunten:

  • Bij aanwezigheid van teenstandafwijkingen moet de schoen, met name bij de tenen, voldoende ruimte bieden.
  • Stik- of siernaden bij de tenen kunnen de tenen irriteren en het leer kan daar niet meegeven. Let op of deze niet drukken op uw tenen. Voel ook met uw hand in de schoen om oneffenheden uit te sluiten.
  • Draag een hak van maximaal 4 cm. Bij hogere hakhoogten worden de voorvoet en de tenen extra belast.
  • De schoenen moet een goede pasvorm hebben, zowel in de lengte, breedte als in de teenhoogte. Indien de teenorthese niet in de schoenen past, hebben de schoenen niet de goede pasvorm voor uw voeten.
  • Draag altijd uw teenorthese als u in de schoenwinkel uw nieuwe schoenen past.
  • Laat u orthopedische schoenen aanmeten, draag uw teenorthese bij het maatnemen.
 
ONDERHOUD VAN UW TEENORTHESE

U maakt uw teenorthese schoon met water en milde vloeibare zeep. Doe dit niet vaker dan nodig. U kunt wat talkpoeder op uw teenorthese doen. Dit maakt het tussen de tenen schuiven van de orthese makkelijker en voelt prettiger tijdens het dragen.

Een podotherapeutische teenorthese is gemaakt van siliconen rubber. Een teenorthese is duurzaam en kan lang meegaan afhankelijk van gebruik en vorm. Indien u merkt dat uw teenorthese slijtage vertoont, dan kan dit door ons worden gerepareerd. Het kan gebeuren dat uw orthese scheurt bij het aan- of afdoen. In dat geval kunt u de teenorthese ter reparatie aanbieden als u alle stukjes nog hebt bewaard. Hebt u niet meer alle stukjes dan hebben we de voet bij de reparatie nodig. Maak dan een afspraak om de teenorthese te laten repareren. Soms is reparatie niet meer mogelijk, dan wordt er een nieuwe teenorthese gemaakt.