GEWRICHTSPIJN IN DE VOORVOET

Capsulitis

Gewrichtspijn in de voorvoet 
ALGEMEEN

Elk gewricht is omgeven door een stevig gewrichtskapsel die de botten bij elkaar houdt en aan zijn binnenzijde wordt bekleed door een slijmvlieslaag. In dit kapsel zitten veel bloedvaten om de slijmvlieslaag te voeden. Verder zitten er in het kapsel veel zenuwen met daarin kleine sensoren. De pijn van het gewricht komt vanuit het gewrichtskapsel, waar een steriele ontsteking aanwezig is. De ontsteking kan ontstaan door overbelasting of als gevolg van trauma.

 
KLACHTEN

De pijnklachten worden ervaren in de voorvoet en ter hoogte van de teengewrichten. Met name in de ochtend, bij en/ of na intensieve belasting zijn er klachten aanwezig. Bij een ontstekingsreactie is er sprake van een zwelling waardoor het kan voelen dat er een verdikking onder de voet zit. Het afwikkelen van de voet is pijnlijk, waardoor de voorvoet wordt ontzien bij de afzet van de voet.

 
MOGELIJKE BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen die individueel worden aangemeten en gemaakt die de voetstand corrigeren, de voorvoeten ontlasten en de voeten begeleiden in de afwikkeling. Een eventueel aanwezige duidelijke pijnplek kan drukvrij worden gelegd.

Schoenadvies
We adviseren stevige schoenen die met name de hiel goed omsluiten. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. Een stijve loopzool geeft minder drukt op de voorvoet. Bij gebruik van podotherapeutische zolen zijn schoenen met een uitneembaar voetbed aan te raden, om zo ruimte in de schoenen te creëren.

Rust
Bij acute of hevige klachten is het raadzaam de belasting te verminderen. Lange wandelingen of sporten moeten de komende weken worden vermeden.

Verbandtherapie
Bij acute of hevige klachten wordt er een verbandtherapie toegepast die zorgt voor directe pijnverlichting.

Teenorthese
Bij het klauwen van de tenen ontstaat er een verhoogde druk onder de voorvoet. Met een teenorthese die de tenen corrigeert wordt de druk onder de voorvoet verminderd.

 
ZELFZORG

Loop op geschikt schoeisel met een stevige loopzool.
Neem rust bij klachten.
Volg de adviezen van uw podotherapeut op.

 
PROGNOSE

Het te verwachten resultaat is goed.