Stijve grote teen?

Wanneer er sprake is van een hallux limitus of hallux rigidus is er een verminderde beweeglijkheid in het grote teen gewricht. Het onderscheid in beide termen zit hem in de beweeglijkheid van het gewricht. Bij een hallux limitus is er sprake van een verminderde beweeglijkheid van het grote teen gewricht en bij een hallux rigidus is er sprake van een volledig verstijving van het grote teen gewricht. Beide vormen kunnen op verschillende manieren ontstaan. De pees van de grote teen aan de onderzijde van de voet kan te strak gespannen staan waardoor er minder beweeglijkheid wordt toegelaten. Een hallux valgus (scheefstand van de grote teen) zorgt ervoor dat de beweging in de grote teen wordt beperkt doordat het niet goed meer kan afwikkelen. Ook een gewrichtsontsteking, bijvoorbeeld jicht of reuma kunnen er voor zorgen dat er meer botaanwas wordt gemaakt waardoor de grote teen minder goed kan bewegen. Ook slijtage van het kraakbeen kan worden gezien als oorzaak. Een platte voet of het doorzakken van een voet heeft invloed op het ontstaan van deze klacht. Tot slot kan er een erfelijke aanleg zijn voor deze aandoening. Beide vormen hoeven geen klachten te veroorzaken, sommige mensen hebben nergens last van terwijl andere mensen wel pijnklachten ervaren. Door deze functie beperking kan er veel stress op het gewricht plaatsvinden. Er kan een stekende pijn worden ervaren in het grote teen gewricht tijdens de afwikkeling, bovenop de teen kan er een exostose te voelen zijn en er kan zwelling plaatsvinden rondom het grote teen gewricht. Niet altijd wordt er pijn ervaren in het grote teen gewricht zelf, maar kunnen er wel klachten op een andere plek in de voet of in het lichaam zijn als gevolg van het niet goed afwikkelen over het grote teen gewricht. Dit komt omdat er compensatie in de voet plaatsvindt omdat de voet een andere manier zoekt om af te wikkelen.

Wat kan je hier zelf aan doen?
Als er sprake is van een hallux limitus of rigidus is het belangrijk om mogelijke oorzaken die de pijnklacht kan veroorzaken aan te pakken. Wanneer de pijn ontstaat van te slap schoeisel is het belangrijk om zoveel mogelijk schoeisel te gaan dragen met een stijve loopzool met eventueel een afwikkeling. Een stevige schoen neemt als het ware de functie van de voet over waardoor de grote teen zo veel mogelijk wordt ontzien. De hakhoogte mag niet meer dan 4 centimeter zijn waardoor er geen overmatige druk op het grote teen gewricht kan plaatsvinden.

Wat kunnen wij hier aan doen?
Wanneer er sprake is van (beginnende) pijnklachten, of merkt u dat u uw grote teen niet goed meer kan bewegen kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met uw podotherapeut. Wanneer er sprake is van een biomechanische afwijking in de voetfunctie, kunnen podotherapeutische zolen worden aangemeten. Hierbij wordt de afwijkende stand en functie van de voeten gecorrigeerd. Deze hebben als doel om de overmatige druk en de wrijving op de grote teen te verminderen. Ook wordt er een schoenadvies gegeven waarbij er wordt gelet op de juiste lengte en breedte van de schoen, de stevigheid van de schoen, een stijve loopzool met eventueel een afwikkeling erin verwerkt.
Heb je nog vragen over deze voetklacht, wil je meer informatie of een afspraak maken? We zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur bereikbaar via 08 50068400 en via oostnederland@podotherapie.org

Stijve grote teen