NAAR BINNEN STAAN VAN HET HIELBEEN

Calcaneovalgus

Naar binnen staan van het hielbeen 
KLACHTEN

Wanneer het hielbeen naar binnen staat dan kan dit klachten geven aan de binnenkant van de voet. Ook kunnen er klachten ontstaan in de enkel, onderbeen, knie, heup of rug, doordat de hele bewegingsketen beïnvloed wordt doordat de voet naar binnen is gaan staan en het lichaam daardoor uit balans is.

 
BEHANDELING

Het behandelplan wordt opgesteld naar aanleiding van een podotherapeutisch onderzoek waarin onder andere gekeken wordt naar de oorzaak van het naar binnen staan van het hielbeen.

Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen zorgen voor correctie van de voetstand en verbeteren de afwikkeling van de voet.

Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel, zodat ook de schoen het hielbeen in de juiste stand kan houden. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. Een veterschoen biedt de voorkeur, omdat deze stevig kan worden aangetrokken. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen. Een halfhoge schoen kan extra stevigheid bieden.

Taping
Bij acute klachten kan een taping die het hielbeen gecorrigeerd neerzet pijnverlichting geven.

 
ZELFZORG

Het dragen van goed schoeisel zorgt voor stabiliteit van de voeten.

PROGNOSE

Bij 80% van de patiënten verminderen de klachten, 60% is na acht weken klachtenvrij. Bij kinderen is vaak volledig herstel mogelijk.