HIELPIJN

Fasciitis plantaris - Fasciosis plantaris - Hielspoor

Hielpijn 
ALGEMEEN

Er zijn vele oorzaken voor hielpijn. De meest voorkomende is de fasciitis plantaris, terwijl het vaak een fasciosis plantaris is en deze klacht wordt veel verward met een hielspoor. Er is een ontstekingsreactie of irritatie van de peesplaat onder de voet. Veroorzaakt door overbelasting als gevolg van overgewicht, zwangerschap of toename van de belasting op het werk, bij sporten of verkeerd schoeisel. Als gevolg van deze overbelasting ontstaan kleine haarscheurtjes in de peesplaat die genezen door verkleving tijdens (nacht)rust. Bij belasting in de ochtend worden deze verklevingen weer haarscheurtjes die pijn veroorzaken. 

KLACHTEN

Veel voorkomende klachten zijn pijn onder de hiel of in de holte van de voet. Herkenbaar zijn de startklachten ‘s morgens bij het opstaan en weer op gang komen na een tijdje te hebben gezeten. De peesplaat hecht aan bij de onderzijde van de hiel waar zich de klachten veelal uiten. Pijn wordt ervaren tijdens en/ of na belasting.

MOGELIJKE BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen die individueel worden aangemeten en gemaakt. Podotherapeutische zolen bij een fasciitis plantaris corrigeren de voetstand, begeleiden de afwikkeling van de voeten tijdens lopen en verminderen de trekkracht van de peesplaat aan het hielbeen. Een eventueel duidelijk aanwezige pijnplek kan drukvrij worden gelegd.

Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel.
De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm.
De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen.

Rust
Bij elke stap die wordt gezet komt er spanning op de peesplaat. Om de peesplaat te laten genezen is verminderde belasting noodzakelijk. Loop de eerste weken zo min mogelijk en alleen in combinatie met podotherapeutische zolen of een verbandtherapie of taping.

Verbandtherapie en taping
Verbandtherapie in combinatie met taping. Bij acute of hevige klachten wordt er een verbandtherapie, taping of een combinatie hiervan toegepast die zorgt voor directe pijnverlichting.

Oefeningen
Rek voorzichtig en onbelast de peesplaat op, door met een gestrekt been de voet naar je toe te trekken. Op deze manier wordt een betere doorbloeding gestimuleerd en zullen de startklachten langzaam afnemen. Volg deze filmpjes voor het rekken van de kuitspieren en de peesplaat onder de voet.

ZELFZORG

Masseer ‘s morgens vóórdat de voeten belast de peesplaat. Dit kan door met de voet over een tennisbal te rollen of door zelf met je handen je voetholte te masseren. 
Neem gedoseerde rust, verminder de piekbelasting en volg de adviezen van de podotherapeut op. 
Draag 's nachts een Strassburg sock. Dit is een lange sok met een stuk klittenband van de teen naar de knie waardoor de voet ten opzichte van het onderbeen in 90 graden blijft staan gedurende de nacht. Door deze positie van de voet komt er een lichte rek op de peesplaat en voorkomt op deze manier verkleving.

PROGNOSE

Een fasciitis plantaris geneest vanzelf binnen 1 tot 2 jaar. Een peesplaat is slecht doorbloed weefsel, waardoor het lang duurt totdat de irritatie en de pijnklachten zijn verdwenen. Na behandeling zijn de klachten na 3 tot 9 maanden bij 88% van de mensen verminderd. Hoe langer de klachten aanwezig zijn, hoe langer het herstel zal duren.