HIELPIJN BIJ KINDEREN

Apophysitis calcanei - Morbus Sever

Hielpijn bij kinderen 

Apophysitis calcanei is een ontsteking van de groeischijf van het hielbeen. Deze aandoening komt voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar, meer bij jongens dan bij meisjes. De groeischijf is het groeicentrum van kraakbeen waar de achillespees aanhecht op de hiel. Apophysitis calcanei ontstaat net voor of tijdens de groeispurt, omdat er veel trekkracht op de groeischijf komt te staan als gevolg van de groei. De klachten worden veroorzaakt door overbelasting als gevolg van (herhaaldelijk) trauma, overgewicht, op blote voeten lopen of grote lichamelijke activiteiten bij sporten. Daarnaast kunnen een afwijkende voetfunctie en afwijkende stand van de achtervoet vergrote trekkrachten aan het hielbeen geven en kan het natuurlijk vetweefsel onder de hiel verplaatsen, waardoor hielpijn wordt veroorzaakt.

 
KLACHTEN

De pijnklachten worden ervaren aan de hiel tijdens en na sporten of bij het lopen op blote voeten.

BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen zorgen voor correctie van de voetstand en verbetering van de afwikkeling van de voet tijdens het lopen.

Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. Een kleine hak van maximaal 3 cm kan verlichting geven. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen. Een sneaker met een goede demping onder de hiel hebben de voorkeur.

Rust
Bij elke stap die wordt gezet, raakt de hiel de grond. Bij sporten is de belasting op het hielbeen nog groter. Om het hielbeen goed te laten genezen, is het noodzakelijk om de lichamelijke activiteiten te beperken. Stop de eerste weken met sporten en geef je voeten voldoende rust.

Rekken
De achillespees hecht aan op de achterzijde van het hielbeen. Door een snelle groei zijn de kuitspieren relatief kort, waardoor het rekken van de kuitspieren aan te raden is.

Afvallen

Hoe zwaarder het kind, hoe meer belasting op de voeten. Afvallen is raadzaam wanneer er sprake is van overgewicht.

Koelen
Als de klachten heftig zijn, de hiel warm of rood, kan er met ijs gekoeld worden.

ZELFZORG

Probeer zoveel mogelijk rust te nemen.
Loop zoveel mogelijk op schoenen met goede demping, een lichte hakverhoging en een stevige hielomsluiting.
Rek de kuitspieren dagelijks volgens het advies van je podotherapeut.

 
PROGNOSE

Wanneer de groeischijf volgroeid is, zullen de klachten vaak vanzelf verdwijnen. Na behandeling is 43% van de patiënten na 8 weken klachtenvrij. Bij 52% van de patiënten zijn de klachten sterk verminderd.