Hielpijn! Hielspoor? Fasciitis plantaris? Morbus Sever?

Hielpijn is één van de tien meest voorkomende klachten in de podotherapiepraktijk. Hielpijn kan ontstaan op alle leeftijden. We zien het veel bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Toch gaat het niet bij iedereen met hielpijn om dezelfde aandoening.

Wanneer iemand hielpijn heeft dan wordt er vaak gedacht aan een hielspoor. In de meeste vallen is het geen hielspoor. Vaak is de peesplaat die onder de voet doorloopt en aanhecht aan het hielbeen geïrriteerd door overbelasting; een fasciosis plantaris. Hier kan ook een ontsteking ontstaan; fasciitis plantaris. De meest pijnlijke plek bij een hielspoor zit in het midden onder de hiel. Bij een fasciosis of fasciitis is de pijn meest het heftigst net voor het hielbeen aan de binnenzijde. Ook een inklemming van de Baxter’s nerve geeft pijn in dit gebied, naast verschillende andere aandoeningen en het is daardoor soms lastig uit te zoeken met welke aandoening we te maken hebben.

Hielpijn bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar is eenvoudiger te diagnosticeren. Denk bij kinderen rondom deze leeftijden die actief zijn en de voeten veel belasten aan morbus Sever. Hierbij is de groeischijf van het hielbeen geïrriteerd. De pijn zit in het zelfde gebied al bij een fasciitis of de fasciosis plantaris en wordt daarmee vaak verward, maar deze pathologieën komen niet voor bij kinderen. De pijn kan ook worden verward met achillespeesklachten die kinderen wel kunnen hebben.

We kunnen in onze praktijk de mate van irritatie van de peesplaat en bij kinderen de groeischijf in het hielbeen bekijken met behulp van echo. 
Bij al deze hielklachten geven we een belastings-/ belastbaarheidsadvies en een schoenadvies. Een taping kan de meest acute pijn verminderen. Met podotherapeutische zolen ontlasten we de peesplaat, verminderen we de trekkracht van de achillespees, ontlasten we de hiel en de meest pijnlijke plek op de hiel en met name bij morbus Sever reduceren de zolen het uitpuilen van het vetkussen en drukken dat weer onder het hielbeen. Oefeningen waarbij met name de achillespees wordt gerekt zijn ook effectief.

Hielpijn! Hielspoor? Fasciitis plantaris? Morbus Sever?

#podotherapie #podotherapieoostnederland #kindervoeten #hielpijn