KINDERSCHOENEN

    Controleer regelmatig de maat!
  Kinderpodotherapie kinderschoenen


Kinderpodotherapie kinderschoenen

Kinderpodotherapie kinderschoenen

Kinderpodotherapie kinderschoenen

Kindervoeten groeien snel. Het is daarom ook belangrijk om kindervoeten regelmatig te meten. Bij kinderen jonger dan zestien maanden is het advies om elke 2 maanden de voeten op te laten meten, ouder dan zestien maanden om de 3 maanden. Bij het kopen van schoenen is het belangrijk dat de lengte en de breedte van de voeten wordt opgemeten. Kindervoeten bestaat voornamelijk uit kraakbeen en zijn heel flexibel. Kinderen zullen niet snel zelf aangeven dat een schoen te klein is, knelt of pijn doet tijdens het lopen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de maat van de voeten en schoenen te controleren. 

De wijdtemaat van kinderschoenen is anders genummerd dan bij volwassenschoenen. Bij volwassenen gaat dit op letters van het alfabet, bij kinderen gaat dit op nummeriek.
Breedtematen van kinderschoenen:
Extra smal = wijdtemaat 2 of 2,5
Smal = wijdtemaat 3 of 3,5
Normaal = wijdtemaat 4 of 4,5
Breed = wijdtemaat 5 of 5,5
Extra breed = wijdtemaat 6 of 6,5

0 - 2 jaar
Baby’s en kinderen die nog niet of net beginnen te lopen, trappelen en spelen graag met hun voeten. Zo ontwikkelen ze de spieren die nodig zijn om te lopen. Het is belangrijk dat deze bewegingen niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes of te strakke sokjes. 
De eerste schoentjes zijn pas nodig als uw kindje twee tot drie weken echt zelfstandig loopt.

Wat is de gemiddelde groei van de kindervoet?
Leeftijd kind (in maanden)    Gemeten groei per 3 maanden
12-17                                         > ½ maat
18-29                                             ½ maat
30-47                                         < ½ maat
48-71                                             ¼ maat

Controleer thuis zelf de schoemaat!
U kan thuis zelf controleren of de schoenen nog de juiste maat hebben. 
Laat uw kind staan op een vel papier en trek de en lijn rondom de voet. 
Knip vervolgens de voet uit en leg deze in de schoen van uw kind. 
Past deze mal niet goed in de schoen? Krult het papier om, dan is de schoen te klein. 


KOOP GOEDE SCHOENEN: 

Contrefort
De stevigheid van het bovenwerk wordt bepaald door het contrefort, ofwel de hielomsluiting. Het contrefort wordt in verschillende schoenen van verschillende materialen gemaakt en ook de stevigheid verschilt per schoen. Vaak is het gemaakt van een soort karton of van gegoten plastic. Het contrefort houdt het hielbeen recht tijdens het lopen. Voor het hielbeen is dit de meest ideale positie tijdens de afwikkeling.

Voetbed
Het voetbed in de kinderschoen moet in een kinderschoen liefst vlak zijn. De voetboog ontwikkelt geheel onafhankelijk van de schoen en deze hoeft dus niet ondersteund te worden door een voetbed. Wanneer er klachten zijn kunnen er podotherapeutische zolen in de schoen worden gelegd. Dit kan ook prettig zijn voor kinderen met een doorgezakte voet of een hypermobiele voet om meer stabiliteit te creëren of de voet te corrigeren.

Loopzool
Voor de kindervoeten is een soepele loopzool aan te raden, zodat de voet de ruimte en vrijheid heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Stijve materialen kunnen de ontwikkeling belemmeren. Bij klachten of een bepaald voettype kan een stevigere loopzool worden geadviseerd door de podotherapeut. 

Ademend materiaal
Het materiaal van het bovenwerk is van belang, omdat de huid van de voet moet kunnen ademen. Kies daarom voor een soepel leer of een ademende stof. Doordat de huid voldoende kan ademen kunnen schimmelinfecties voorkomen worden. De soepelheid is van belang, omdat de voet vrij moet kunnen bewegen. Vanaf maat 25 mag de schoen steviger zijn.  

Goede pasvorm
De schoen is in de lengte lang genoeg en heeft nog een centimeter tot anderhalve centimeter over om af te kunnen wikkelen. De breedte van de schoen is breed genoeg zodat de voet niet in de knel komt te zitten of smal genoeg, zodat de voet niet gaat schuiven. 

Sluiting
Een veter- of klittenbandsluiting houdt de voet goed achterin de schoen, zodat de voet niet gaat schuiven. Een veter- of klittenbandsluiting kan goed worden verstelt.