ZERE VOETEN

    Welke klachten zien we bij kinderen?
  Kinderpodotherapie zere voeten
MORBUS SEVER

Morbus Sever, ook wel Severs-Shinz, ziekte van Sever of apophysitis calcaneii genoemd is een hielpijn die voorkomt bij 2% tot 16% van de actieve sportieve kinderen tussen 8 en 15 jaar. De blessure komt voornamelijk voor bij jongens en voetballers. De klachten openbaren zich vaak aan het begin van het sportseizoen of tijdens een groeispurt. Kinderen ervaren pijnklachten tijdens of na het sporten. Deze pijnklachten belemmeren kinderen in het uitoefenen van hun sport. Na het sluiten van de groeischijf rond de leeftijd van 13 jaar bij meisjes en 15 bij jongens, verdwijnen de pijnklachten. 

Als er klachten aanwezig zijn is gedoseerde belasting of soms tijdelijk stoppen met sporten noodzakelijk. Bij aanhoudende klachten of een verkeerde voetstand kunnen podotherapeutische zolen de pijnklacht verhelpen en bijdragen aan een sneller herstel.

PATELLOFEMORAAL PIJN SYNDROOM

Het patellofemoraal pijn syndroom is een knieklacht die veel voorkomt bij kinderen. De pijn zit achter of rond de knieschijf en uit zich vooral bij traplopen, hurken, fietsen of hardlopen. Niet alleen ontstaan de klachten tijdens sporten, ook in het dagelijks leven kunnen de klachten ontstaan. De oorzaak van de pijn kan zitten in teveel of juist te weinig sporten, te lenig zijn (hypermobiel), verkeerde schoenen dragen, een te harde ondergrond of een afwijkende stand van de voeten en benen.

Op de juiste manier belasten en een goede trainingsopbouw zijn erg belangrijk. Podotherapeutische zolen worden gemaakt om de stand van de voeten en benen te beïnvloeden waardoor de pijnklachten verdwijnen.

TENENLOPERS

Bij tenenlopers is er sprake van een looppatroon waarbij niet de gehele voet gebruikt wordt tijdens het lopen maar alleen de voorvoet en de tenen. Bij jonge kinderen die net leren lopen is het normaal dat ze op tenen lopen. Dit verdwijnt bij het ouder worden voor het tweede levensjaar. Tenenlopen kan zowel bij jongens als bij meisjes voorkomen. Wanneer kinderen na de leeftijd van drie jaar nog steeds op hun tenen lopen, dan kan dit mogelijk het gevolg zijn van een onderliggende aandoening of het is simpelweg een gewoonte geworden.

Er is geen standaard behandeling tegen tenenlopen. In de veel gevallen zal er worden afgewacht. Tenenlopers hoeven niet altijd behandeld te worden. Wanneer kinderen nog jong zijn en de voeten nog wel plat op de vloer kunnen zetten kan er worden afgewacht. Kinderen kunnen dan meer worden aangespoord om te oefenen om de voeten plat op de grond te zetten tijdens het staan en lopen. Doordat kinderen naarmate ze ouder worden groter en zwaarder worden helpt tevens de zwaartekracht mee om weer op platte voeten te lopen. Behandeling door podotherapeutische zolen, oefenen, spalken, orthopedisch schoeisel of een operatie zijn mogelijkheden.

INGEGROEIDE TEENNAGELS

Bij kinderen zien we regelmatig ingegroeide teennagels als gevolg van pulken, trekken of verkeerd knippen van de nagels. Het kan ook komen door een te kleine schoen, zweetvoeten, een afwijkende stand van de tenen, een afwijkende nagelvorm en het komt veel voor bij dunne scherpe nagels.

Een ingegroeide teennagel is pijnlijk, omdat een nagelsplinter de huid doorboort; de nagel groeit in. Dit gaat vaak samen met een ontsteking, soms gepaard met wildvlees groei. Wij behandelen de nagel door de splinter te verwijderen. De pijn is hierna vrij snel verminderd of weg waarna het wondje zich kan herstellen. Om het wondje te laten genezen en de nagel goed terug te laten groeien hebben we verschillende behandelmogelijkheden die worden overlegd en waarbij rekening wordt gehouden met de oorzaak van het ingroeien van de nagel. 

VOETWRATTEN
Voetwratten (of verruca plantaris) komen vaak voor bij kinderen en jongvolwassenen. Er zijn twee types van voetwratten: de mozaïekwrat en de doornwrat. Mozaïekwratten breiden zich oppervlakkig uit, terwijl doornwratten in de diepte groeien.
• In tegenstelling tot de gewone wrat, is een voetwrat doorgaans wel pijnlijk (doornwratten zijn nog pijnlijker dan mozaïekwratten) en is behandelen wel wenselijk. Voetwratten hebben bovendien minder de neiging om spontaan te verdwijnen.
• Natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douchecellen spelen waarschijnlijk een rol in het verspreiden van voetwratten. Men kan de kans op besmetting dan ook voorkomen door de voeten goed te wassen en af te drogen na het zwemmen en bij gebruik van gemeenschappelijke douchecellen slippers te dragen. Het goed droog houden van de voeten door het dragen van katoenen sokken en goed zittende schoenen, vermindert eveneens het risico op voetwratten. Op blote voeten sporten in een sporthal zou daarentegen geen invloed hebben op het ontstaan van voetwratten.

Behandeling
Omdat voetwratten voornamelijk onder de voetzool zitten, is hier sprake van eeltvorming. 
Deze eeltlaag dient eerst verwijderd te worden, zodat de behandeling van de wrat efficiënt kan plaatsvinden. Na het verwijderen van de eeltlaag, stippen wij de wrat aan met salpeterzuur.
Bij pijnlijke wratten wordt er een zachte viltlaag rondom de pijnlijke plek geplakt, dit verlicht de druk en pijn bij het lopen. 
De behandeling wordt om de 10-14 dagen herhaald. Er zijn ongeveer 3-8 behandelingen nodig.