LAGE RUGKLACHTEN

 

Lage rugklachten

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht. 60-90% van de mensen krijgt te maken met lage rugklachten. Lage rugpijn die langer dan 3 maanden aanhoudt wordt chronische rugpijn genoemd. Wanneer er geen sprake is van een aantoonbare ziekte of beschadiging die de pijn veroorzaakt, zoals bij een hernia, is er sprake van een aspecifieke lage rugpijn. De lage rugpijn kan mogelijk veroorzaakt worden door een verkeerde stand of functie van de voeten. Door een verkeerde stand kan er een draaiing of scheefstand van het bekken ontstaan waardoor zich lage rugklachten kunnen uiten, worden versterkt of in stand worden gehouden.

 

KLACHTEN

Pijnklachten zitten laag onderin de rug en hebben een zeurend karakter. De pijn uit zich bij verschillende bewegingen en activiteiten. Het kan oppervlakkig of dieper gelegen gevoeld worden.

 

BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen worden individueel aangemeten en gemaakt. Podotherapeutische zolen bij lage rugklachten corrigeren de voetstand, begeleiden de afwikkeling van de voeten tijdens lopen en optimaliseren de functie van de voeten. Als er sprake is van een beenlengteverschil of bekkenscheefstand kan deze stand beïnvloed worden door de podotherapeutische zolen.
Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen.
Bewegen
Het is belangrijk (gedoseerde) activiteiten te blijven doen of op te pakken.
Oefeningen
Als er sprake is van een onbalans in de spieren, zijn er spierversterkende en/ of stabiliteitsoefeningen nodig. Dit kan in samenwerking met de fysiotherapeut of manueel therapeut. Manuele therapie wordt toegepast als er sprake is van een eventuele blokkade.
Schoenaanpassing
Als er sprake is van een beenlengteverschil, kan worden deze gecompenseerd door middel van een hakverhoging in de schoen. Als deze verhoging niet meer in de schoen past, wordt deze onder de schoen gemaakt. Dit wordt gedaan in samenwerking met de (orthopedisch) schoenmaker.

 

ZELFZORG

Bewegen is belangrijk om de gewrichten en spieren soepel te houden. Zorg dat u dagelijks voldoende (gedoseerde) beweging krijgt. Volg de adviezen van uw podotherapeut op. 

 

PROGNOSE

Bij 79% van de patiënten verminderen de klachten, echter zullen ze niet altijd helemaal verdwijnen. Wanneer er een bekkenscheefstand aanwezig is zullen podotherapeutische zolen blijvend gedragen moeten worden.