Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie/ zenuwbeknelling in de voorvoet

Er is sprake van een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. Vaak gaat het om een beklemming tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, maar dit kan ook tussen het 4e en 5e middenvoetsbeetje voorkomen. Wanneer de zenuw geïrriteerd raakt, wordt deze gezwollen en komt klem te zitten tussen de middenvoetsbeentjes. De oorzaak is veelal overbelasting van de voorvoet, een scheefgroeiende grote teen, een afwijkend looppatroon en het dragen van verkeerd schoeisel.

Klachten
Er is pijn met uitstraling naar de tenen. Symptomen in het beginstadium van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd met acute perioden van pijn in de voorvoet, met uitstralende pijn in de tenen. De pijnaanval treedt altijd plotseling op tijdens lopen en/of sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet zorgt voor snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller terug en houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Als de klachten een lange periode aanwezig zijn, kunnen zenuwverdikkingen zo dik worden dat het onmogelijk wordt om schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.

Behandeling
Mogelijke therapieën:
• Podotherapeutische zolen die individueel worden aangemeten en gemaakt.
Podotherapeutische zolen zorgen voor correctie van de voetstand en verbetering van de afwikkeling tijdens het lopen waardoor de voorvoet ontlast wordt.
• Schoenadvies. De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. De loopzool van de schoen moet niet te buigzaam zijn. De breedte van de schoen in de voorvoet moet voldoende zijn om knelling te voorkomen. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen.
• Teenorthese zorgt voor meer strekking en spreiding van tenen waardoor de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes vergroot.
• Er kan een voorlopige therapie worden toegepast voor directe verlichting van de klachten.

Zelfzorg
Draag adequaat schoeisel en volg de adviezen van de podotherapeut op.

Prognose
Mortonse neuralgie is een gecompliceerde klacht, waar vaak een lange periode nodig is om te herstellen. Bij 62% van de patiënten zal de pijn verminderen, echter kan dat soms lang duren. Dit is afhankelijk van de mate van beschadiging van het weefsel, therapietrouwheid en het schoeisel dat gedragen wordt.