Last van een pijnlijke voorvoet?

Zenuwinklemming in de voorvoet/ mortonse neuralgie

Er is sprake van een zenuwbeknelling in de ruimte tussen twee middenvoetsbeentjes. Vaak gaat het om een beklemming tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, maar dit kan ook tussen het vierde en vijfde middenvoetsbeetje voorkomen. Wanneer de zenuw geïrriteerd raakt, wordt deze gezwollen en komt klem te zitten tussen de middenvoetsbeentjes. De oorzaak is veelal overbelasting van de voorvoet, een niet goed functionerende grote teen, een afwijkend looppatroon en het dragen van verkeerd schoeisel.
Er is pijn met uitstraling naar de tenen. Symptomen in het beginstadium van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd met acute perioden van pijn in de voorvoet, met uitstralende pijn in de tenen. De pijnaanval treedt altijd plotseling op tijdens lopen en/ of sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet zorgt voor snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller terug en houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage en de tenen kunnen een doof gevoel geven.

Wat kan je hier zelf aan doen?
Als er sprake is van een mortonse neuralgie is het belangrijk dat de voorvoet niet bekneld komt te zitten in de schoen, draag daarom schoenen die breed genoeg zijn voor de voet. De hakhoogte van de schoen mag niet hoger zijn dan 3cm en de loopzool moet stijf zijn om de druk op de voorvoet zo laag mogelijk te houden. Het kan verlichting geven om de 2 tenen die klachten geven aan elkaar te tapen.

Wat kunnen wij hier aan doen?
Als na een uitgebreid onderzoek blijkt dat de oorzaak een afwijking is in het looppatroon of in de functie die de voet heeft, kunnen wij podotherapeutische zolen maken. Wij geven altijd een schoenadvies met speciale aandacht voor de breedte van de schoen zodat de zenuw niet geïrriteerd kan wordt tijdens het lopen. Er kan een siliconen orthese gemaakt worden om de tenen meer te strekken en te spreiden zodat de ruimte waar de zenuw zit groter wordt.

Heb je vragen, wil je meer informatie of een afspraak maken? We zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur bereikbaar via 08 50068400 en via oostnederland@podotherapie.org


Last van een pijnlijke voorvoet?

Last van een pijnlijke voorvoet?