Voetschimmel is besmettelijk en lastig

Het is warm! Warme en vochtige voeten zijn de ideale omstandigheden voor voetschimmel. Wij geven je graag tips om voetschimmel te voorkomen en om te behandelen.
Voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd) is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een schimmel. Meestal is er een grijs-witachtige uitslag of een schilfering van de huid tussen de tenen. Soms jeukt het, vooral als er ook kloofjes tussen de tenen ontstaan. Het begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast. Daarna kan ook de huid tussen de andere tenen worden aangetast. De aandoening kan snel verergeren en zich uitbreiden naar de rest van de voet.

Hoe ontstaat voetschimmel?
Voetschimmel komt altijd door besmetting. Zo’n besmetting met schimmels kan gemakkelijk plaatsvinden. Vooral ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zijn een besmettingsbron. Denk vooral aan zwembaden, sporthallen en sauna’s. Verschillende omstandigheden maken de kans op het krijgen van voetschimmel groter, zoals het te vaak wassen van de voeten met zeep, niet goed afspoelen van de zeep en een te vochtige huid, b.v. door slecht afdrogen, transpiratie, nylonkousen, slecht ventilerende of knellende schoenen. Vooral met warm weer ‘broeien’ de voeten meer bij het dragen van schoenen, wat een voedingsbodem voor schimmels is.

Wat kan je er aan doen?
Een voetschimmel kan worden behandeld met een schimmeldodende crème of spray voor de huid in combinatie met een schimmeldodende poeder voor in sokken en schoenen.
Huidschilfers met daarin schimmelcellen blijven achter in sokken of in de naden van de schoenen. In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit de naden van uw schoenen heel gemakkelijk opnieuw besmet worden. Uw sokken en schoenen kunnen behandeld worden met een strooipoeder waarin een schimmeldodend middel zit. Dit strooipoeder doet u elke dag in de sokken in de tijd dat u de voetschimmel behandeld. In de schoenen strooit u aan het begin van de behandeling de poeder, vooral in de naden. Een maand later herhaalt u dit. Dit doet u bij al uw schoenen.

Tips
Gebruik bij het wassen van de voeten niet te veel zeep en spoel de zeepresten goed af. Een zeep met desinfecterende bestanddelen is niet effectief tegen schimmels.
o Droog na het wassen de voeten goed af, ook tussen de tenen.
o Draag steeds uw eigen slippers in ruimtes waar veel op blote voeten wordt gelopen.
o Trek elke dag schone dunne sokken van katoen of wol aan. Draag bij voorkeur geen nylons.
o Draag goed ventilerende leren schoenen, om te voorkomen dat de voeten door transpiratie vochtig worden.
o Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes en zwembaden.
Voetschimmel