ONTWIKKELING

   Kindervoeten veranderen!
 Kinderpodotherapie ontwikkelingKinderpodotherapie ontwikkeling

Kinderpodotherapie ontwikkeling

Bewegen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Bewegen begint al in de zevende week van de zwangerschap! Een baby oefent het bewegen dus al in de buik wat essentieel is na zijn geboorte om te kunnen grijpen, rollen, zitten, kruipen en lopen. 
Al deze fases zijn nodig om later goed te kunnen functioneren in onze maatschappij, om naar school te kunnen, te sporten, te werken etc..
Elk kind doorloopt dezelfde motorische mijlpalen, maar elk kind op zijn of haar eigen tempo. 
Heeft uw kind klachten zoals pijn, niet willen lopen, veel vallen, struikelen of heeft u een vraag als ouder/ verzorger, neem dan contact met ons op. Wij helpen en adviseren u graag!

Wist u dat er in week 5-6 van de zwangerschap de aanleg voor de benen en voeten al zichtbaar zijn, in de zevende week de grote teen al zichtbaar is en dat er in week 10 het voetgewelf begint te vormen?

0 tot 1 jaar
Baby’s hebben een dik vetkussen onder hun voeten waardoor er geen voetboog zichtbaar is. De botten en spieren zijn nog niet volledig ontwikkeld. Wanneer de voetjes belast worden, staan de voeten eerst ver uit elkaar om het onzekere lopen makkelijk te maken. De benen staan in een O-stand, zoals ze ook in de baarmoeder zaten. Het oefenen met de voetjes begint al in de wieg. Baby’s trappelen veel met hun benen en voetjes en trainen op deze manier hun spieren. Het is daarom belangrijk om dit niet te belemmeren in een te strakke trappelzak, strakke sokjes of te kleine schoenen. Baby’s hebben voldoende bewegingsvrijheid nodig. Bij de eerste stapjes zijn schoentjes niet nodig, laat uw kind zoveel mogelijk kruipen op blote voeten of op zachte en soepele babyschoentjes. Zo worden de voetjes niet belemmerd in hun ontwikkeling.
18 maanden
Door de benen te belasten wordt de O-stand van de benen verminderd en staan op deze leeftijd de benen ongeveer recht. Met vallen en opstaan worden spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.
2-3 jaar
De beenstand verandert nu naar een X-stand en de enkels kunnen ook wat naar binnen gaan staan. Dit is een normale stand van benen en voeten op deze leeftijd en is geen reden tot zorg.
Vanaf 5 jaar
De X-stand van de benen verminderd en de benen groeien naar een rechte stand.
Tussen 6 en 8 jaar
De voeten en benen staan ‘recht’.
16 jaar
De voeten zijn uitgegroeid. Het voetskelet is nog niet helemaal verbeend. Dit kan nog tot het 23e levensjaar duren. 

Als een kind gaat lopen

Bij 18 maanden zijn de coördinatie, spierbeheersing en spierkracht zo ver ontwikkeld, dat het kind los kan lopen en daarbij zijn evenwicht kan behouden door het voortdurend aanpassen van houding en beweging. Hij loopt in het begin met een breed gangspoor, dit wil zeggen dat de voeten buiten een denkbeeldige loodlijn vanuit zijn heupen staan. Ter vergroting van het steunvlak worden de voeten naar buiten neergezet.
De meeste kinderen lopen tussen de 10-20 maanden. Hier zit een grote variatie in, dit is heel normaal en u hoeft zich dus geen zorgen te maken als u kind met 1 jaar nog niet los loopt. 
Bij 2 jaar zijn de coördinatie van het bewegen en de beheersing van het evenwicht zo ver ontwikkeld dat het kind makkelijk kan starten, wenden en stoppen zonder uit balans te raken. Het gangspoor is smaller geworden en het kind houdt de armen dichter bij het lichaam.
Bij 3 jaar zijn de coördinatie en evenwicht zo ver ontwikkeld dat het kind bij het lopen zijn schouders, armen, romp en benen soepel beweegt. De schouders vormen niet meer één blok met de romp. Het gangspoor is nog smaller geworden, waarbij de voeten binnen de heupbreedte blijven. De stand van de voeten wordt rechter. Het kind kan zijn looprichting en zijn loopsnelheid zonder problemen abrupt veranderen om obstakels vermijden, zonder daarbij uit evenwicht te raken.
Bij onvoldoende samenspel tussen de verschillende sensorische systemen en de motoriek blijft de beweging houterig.