PLATVOETEN

Pes planus - Pes valgus - Pes planovalgus

Platvoeten

Een echte platvoet waarbij de voet in zijn geheel de grond raakt, komt niet heel vaak voor. Vaker zien we een voet die nog wel een holling heeft, maar naar binnen staat. De oorzaak is verschillend, het kan erfelijk bepaald zijn, ontstaan na zwangerschap of door spieren van het onderbeen en de voet die onvoldoende functioneren. Bij kinderen zijn lage voetbogen of voeten die naar binnen staan een normaal verschijnsel tot een leeftijd van ongeveer 8 jaar. Als kinderen klachten hebben van voeten of benen of veel struikelen, veel vallen en niet graag willen lopen, dan is het goed om een afspraak te maken bij uw podotherapeut. 

KLACHTEN

Er kunnen klachten zijn in de gehele voet, aan de binnenzijde en/ of de onderzijde van de voet en enkel aanwezig. Er kan sprake zijn van vermoeide voeten en benen bij lang staan en lopen. Wanneer de voet naar binnen staat, heeft dit ook invloed op de stand van de enkel, been, knie, heup en rug. Hier kunnen zich ook klachten uiten.  

BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen zorgen voor correctie van de voetstand en verbetering van de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. 

Schoenadvies

De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. Een veterschoen biedt de voorkeur, omdat deze stevig kan worden aangetrokken. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen. Een halfhoge schoen kan extra stevigheid bieden.

Oefeningen

Train spiergroepen om meer stabiliteit te creëren. Dit kan eventueel in combinatie met fysiotherapie of oefentherapie.

ZELFZORG

Het dragen van goed schoeisel zorgt voor stabiliteit van de voeten.
Doe de voorgeschreven oefeningen.
Volg de advies van de podotherapeut op. 

PROGNOSE

Het te verwachten resultaat bij klachten is goed. Ongeveer 79% van de patiënten heeft vermindering van de klachten binnen 8 weken, 59% is klachtenvrij. De afwijkende stand en functie van de voet blijft bestaan, waardoor er blijvende correctie nodig is. Bij kinderen wordt er elk half jaar evaluatie van het onderzoek en resultaat geadviseerd.