Reuma!

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Reuma komt op alle leeftijden voor, er zijn ook kinderen met een vorm van reuma. Bijna 2 miljoen mensen hebben een vorm van reuma. Deze mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van deze ziekte. De meeste vormen van reuma zijn te behandelen maar niet te genezen.

De meeste bekende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis (gewrichtsontstekingen), artrose (gewrichtsslijtage) en fybromyalgie (weke delen reuma). Reumatische aandoeningen gaan vaak gepaard met beperkingen in het lopen. Naast pijn bij het lopen geven de abnormale standen van gewrichten ook veel voetklachten. Door drukplekken kunnen pijnlijke eeltplekken en likdoorns aan de voeten en tenen ontstaan. De afwikkeling van de voeten wordt pijnlijker en het dragen van schoeisel wordt steeds moeilijker. Bij ernstige vervormingen van de voeten wordt het dragen van confectieschoenen onmogelijk. Deze mensen zijn aangewezen op orthopedisch maatschoeisel. 

Een bekend gevolg van reuma, is de verandering van de voeten. Tenen gaan krom staan, voeten worden breder, het vetkussen onder de voeten worden minder etc. Het gevolg is dat schoenen niet meer goed passen en er pijnklachten en drukplekken ontstaan.

Veel voorkomende symptomen:
• Er is pijn bij staan en lopen. Schoenen passen niet meer. Door vergroeiingen kunnen de middenvoetsbeentjes zich meer naar beneden verplaatsen. Hierdoor kan men een soort knobbels onder de voetzool voelen. De druk wordt daar dan te hoog. Dit kan pijn, wondjes en eeltplekken veroorzaken. Vaak wordt geklaagd over het gevoel op kiezels te lopen.
• De tenen groeien scheef, of gaan zelfs over elkaar heen staan. Zo ontstaan bijvoorbeeld hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken.
• Als de voorvoet door een reumatische aandoening breder van vorm wordt, ontstaan er drukplekken aan de binnen- en buitenzijde van de voet. Dit komt doordat de voet niet meer goed in de schoen past. Deze drukplekken kunnen ontaarden in slijmbeursontstekingen. Als reactie hierop kan er extra bot groeien wat blijvende verdikkingen geeft aan de zijkant van de voeten.
• Er kan oedeem (vochtophoping) optreden in de voorvoet, hele voet of enkel.
• De enkel kan ontstoken raken en gaan kantelen. De achillespees of enkelbanden kunnen daardoor geïrriteerd raken.
• Het nagelbed is een zeer gevoelig gedeelte van ons lichaam. Wanneer het lichaam onder stress komt te staan, zoals bijvoorbeeld bij hoge koorts, als reactie op een bepaald geneesmiddel of bij reumatische aandoening, dan kan zich dit uiten aan de nagel. De nagel reageert door verdikking, verkleuring, verbrokkeling etc.
Door reuma komen ontstaan vergroeiingen aan de handen. Hierdoor wordt knippen van de nagels moeilijker. Voor de voetverzorging wordt een regelmatige instrumentele behandeling geadviseerd door de podotherapeut of medisch pedicure.

Behandeling en preventie
De podotherapeut tracht er naar preventief verdere voetproblemen te voorkomen. Dit kan door middel van podotherapeutische zolen, schoenadvies, teenorthesen en verbandtherapieën.
Gezien het progressieve karakter van de meeste reumatische aandoeningen, zal er regelmatig controle plaatsvinden. Jaarlijks worden de voeten gecontroleerd en wordt er na gekeken of er veranderingen zijn en of de ingezette therapie moet worden bijgesteld.

Schoenen
Goede schoenen zijn voor iedereen van belang. Wanneer het dragen van schoeisel steeds vaker problemen geeft en er pijnklachten zijn ontstaan, is het dragen van goed passend schoeisel essentieel. Bij voetproblemen zijn er veel passende confectieschoenen te vinden. Uw podotherapeut kan u informeren waar u op moet letten bij het kopen van schoenen. Wanneer het kopen van confectieschoenen niet (meer) voldoende is, kan een orthopedisch schoenmaker uitkomst bieden. Zij kunnen schoenen maken in verschillende modellen met mooie materialen en kleuren. Uiteraard blijft hierbij de basis dat de schoen goed passend moet zijn aan de voet.

Propodo maatslippers
De Propodomaatslippers zijn bedoeld voor mensen met diabetes en reumatische aandoeningen die in veel gevallen aangewezen zijn op orthopedisch schoeisel. Wanneer u niet kunt staan en lopen zonder hun orthopedisch schoeisel dan kan dit problemen geven als u 's nachts naar de wc moet. U moet uw orthopedische schoenen aan doen en dit verstoort uw nachtrust. Douchen gaat al jaren zitten, zwembad, strand en sauna zijn al afgezworen. U kunt deze activiteiten wel weer door het dragen van de Propodomaatslippers. De Propodo maatslipper is geen vervanger voor uw orthopedische schoenen.

Maatpantoffels
De maatpantoffels zijn bedoeld voor mensen niet zonder hun zolen kunnen. De zolen worden verwerkt in de pantoffels zodat u in huis niet afhankelijk bent van het dragen van (orthopedische) schoenen. De pantoffels zijn verstelbaar met klittenband en hebben een ruim inschot. De pantoffels zijn gemaakt van schapenvacht en dus lekker warm en zacht. Wij leveren 2 verschillende modellen maatpantoffels.

Reuma!