SCHEVE GROTE TEEN

Hallux abducto valgus

Hallux abducto valgus 

Bij een hallux abducto valgus ontstaat er een verandering in de functie van het grote teen gewricht. Een verandering in functie kan ontstaan, doordat de voet teveel naar binnen zakt, niet goed afwikkelt, maar ook door het dragen van ongeschikt schoeisel. Erfelijkheid speelt ook een rol. Door een verandering in de stand en functie, verdwijnt er langzaam kraakbeen in het gewricht en wordt het gewricht dikker door botaanwas. Hierdoor kan er geleidelijk een verdikking aan de zijkant van het gewricht ontstaan. Het gewricht lijkt ook dikker, doordat de grote teen naar binnen gaat staan en het uit uiterste deel van het middenvoetsbeentje naar buiten gaat staan.  Een hallux abducto valgus kan problemen geven bij het kopen en het dragen van schoeisel, maar ook kunnen er klachten ontstaan door de functie- en bewegingsverandering van de voet.

KLACHTEN

Er is sprake van een stekende pijn in het gewricht van de grote teen, maar er kan ook sprake zijn van een slijmbeursontsteking, die bij aanraking pijnlijk is. De verdikking kan dan warmer aanvoelen. Bij het onderzoek van de voet is er een mogelijke bewegingsbeperking van het grote teen gewricht. Doordat de grote teen scheef gaat staan, veranderd de afwikkeling van de voet. Hierdoor ontstaan klachten onder de voorvoet, maar kunnen ook de andere tenen een andere stand krijgen.

 
BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen bij een hallux abducto valgus corrigeren de voetstand, begeleiden de afwikkeling van de voet tijdens het lopen en heffen eventuele drukplekken op.

Schoenadvies
De schoen moet voldoende ruimte hebben bij de knobbel van de grote teen, het bovenmateriaal moet kunnen rekken en geen naden of stiksels hebben die over de knobbel lopen. Voel met de hand ook altijd aan de binnenkant van de schoen. De hakhoogte is maximaal 4 cm. De schoenen moeten een uitneembaar voetbed hebben, zodat er voldoende ruimte is voor de podotherapeutische zolen.

Beschermende teenorthese
Wanneer de knobbel pijnlijk is wanneer er druk op komt, zoals in de schoen, kan er een beschermende siliconen teenorthese gemaakt worden die de druk op de knobbel verminderd. 

Corrigerende teenorthese
Corrigerende teenorthese die de eventuele klauwstand van de tenen corrigeert, tenen weer in één lijn laat liggen en het verder scheef gaan van de grote teen tegen gaat.  

Schoenaanpassing 
De pijnlijke plek wordt uitgespaard of uitgeknobbeld. Hierdoor ontstaat er meer ruimte bij de knobbel en daardoor minder druk op de pijnlijke plek.

Orthopedische schoenen
Indien er uit onderzoek blijkt dat uw voeten niet meer geschikt zijn voor confectie schoenen, kan er overlegd worden met een orthopedisch schoenmaker. De orthopedisch schoenmaker beoordeelt of u in aanmerking komt voor (semi) orthopedische maatschoeisel of dat er een orthopedische aanpassing aan een confectie schoen kan worden gemaakt. 

 
ZELFZORG

Draag goed passende schoenen waardoor er geen druk op de knobbel komt. Hoe meer de knobbel wordt geïrriteerd, hoe dikker hij zal worden.
Doe oefeningen zoals die door uw podotherapeut worden geadviseerd. 

 
PROGNOSE

Het resultaat is mede afhankelijk van het moment waarop behandeld gaat worden, de mate van scheefstand, de bewegingsmogelijkheid van de grote teen, de grootte van de knobbel, de mate van therapietrouw en de oorzaak van de knobbel. De scheefstand van de teen kan niet volledig worden gecorrigeerd, maar de pijnklachten kunnen verminderen of verdwijnen. Het opvolgen van het (schoen)advies van uw podotherapeut speelt hierbij een belangrijke rol.