SCHOENADVIES

Tips voor goede schoenen

Schoenadvies 
GOEDE SCHOENEN KUNNEN VOETPROBLEMEN VOORKOMEN EN OPLOSSEN!

Soms is ons schoenadvies voldoende om uw klacht te verhelpen. Onze podotherapeuten kunnen u adviseren welk type schoen het best bij u past in relatie tot uw voettype en voetklachten. Heeft u een podotherapeutisch hulpmiddel, zoals een teenorthese of podotherapeutische zolen? Ga naar een goede schoenwinkel en neem uw podotherapeutische therapie mee, zodat u deze in de schoenen kan passen. In goede schoenen komt uw therapie het best tot zijn recht.

Schoenen moeten geschikt zijn voor hetgeen u ermee wilt doen: hardloopschoenen bij hardlopen, werkschoenen bij specifiek werk, wandelschoenen bij wandelen et cetera. Soms is een tweede paar podotherapeutische zolen nodig om goed in de juiste schoen te passen. 

Leg uw podotherapeutische zolen in schoenen met vlakke binnenzolen. Heeft deze binnenzool verhogingen dan werkt de podotherapeutische zool niet optimaal. Koop schoenen met een uitneembaar voetbed, zodat u ruimte creëert voor uw eigen podotherapeutische zolen. 

Uw podotherapeutische zolen kunnen ook worden gedragen in slippers en sandalen met een uitneembaar voetbed. Door het voetbed eruit te halen blijft er een opstaande rand staan, waardoor de podotherapeutische zolen goed in de slippers of sandalen blijven liggen. De vorm van slippers en sandalen is vaak anders dan die van dichte schoenen. Het kan dus zijn dat de vorm van de zolen aangepast moet worden. Wanneer de podotherapeutische zolen toch nog schuiven dan kunnen ze worden vastgezet met klittenband. U kunt hiervoor contact met ons opnemen.

GOEDE SCHOENEN VOORKOMEN KLACHTEN!
 • Ga naar een schoenenwinkel waar u goed wordt geadviseerd over uw schoenkeuze.
 • Laat altijd de voeten opmeten in lengte en breedte. Ook het opmeten van de wijdte is soms noodzakelijk. Een schoenmaat kan bij verschillende schoenen verschillend uitvallen.
 • Veel mensen lopen op te kleine schoenen, omdat zij vast houden aan de maat die zij altijd hadden. De maat van de voet verandert door het ouder worden en gewichtsveranderingen. Laat uw voeten daarom opmeten voor u schoenen koopt.
 • Laat altijd beide voeten meten. Hou de maat aan van de grootste voet. Veel mensen hebben de ene voet wat groter dan de andere.
 • Pas altijd beide schoenen.
 • Ga schoenen passen op hetzelfde tijdstip als wanneer u de schoenen wilt gaan dragen. Voor een dagelijkse schoen is dit aan het eind van de middag als u al veel hebt gelopen, omdat dan de voet vaak wat dikker is dan ‘s morgens.
 • Koop alleen schoenen die direct goed zitten. ‘Het loopt nog wel uit’ gaat niet altijd in positieve zin op. Als de schoen niet meteen goed zit dan zal hij dat waarschijnlijk nooit gaan doen.
 • Doe de schoen bij het passen (en het dragen) op de juiste manier dicht. Bij een veterschoen veters goed aantrekken en strikken.
 • Wanneer u uw binnenzool van de schoen eruit heeft gehaald kunt u op deze binnenzool gaan staan. Op deze manier ziet u hoeveel ruimte uw voet en tenen hebben in de schoen.
 • Een goed passende schoen heeft het buigpunt van de schoen onder het buigpunt van de voorvoet.
 • Pas de schoen altijd staand. Als de voet staat is hij wat langer dan bij zitten door het gewicht dat erop komt.
 • Loop een tijdje de winkel op en neer en voel goed of de schoen écht goed zit. Bij lopen wordt de voet zelfs weer iets langer dan bij staan.
 • Kies een schoen die is gemaakt van een duurzaam materiaal. Leer zorgt bijvoorbeeld voor een goede ventilatie, laat zich makkelijk vormen en is duurzaam.
 • Let op de plaats van naden, stiksels en versieringen óp en ín de schoen. Deze plaatsen kunnen op de voet irriteren. Voel ook altijd met de hand ín de schoen om te voelen of de schoenen daar voldoende glad zijn afgewerkt en geen stiksels op drukplekken hebben.
 • Kijk of de schoen een stevig en goed omsluitende hielomsluiting (contrefort) heeft. De hielomsluiting moet niet met de duim in te duwen zijn.
 • Let op voldoende ruimte bij de tenen in de breedte maar ook in de hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel bij een te smalle schoen, waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan.
 • Koop de schoenen niet te groot en/ of te breed. Hierdoor kan de voet gaan schuiven in de schoen waardoor een drukplek, blaar of eelt kan ontstaan.
 • Neem liever geen op de wreef laag uitgesneden schoen. De schoen heeft weinig houvast om de voet waardoor de voet gaat slippen bij de hiel. Om dit te voorkomen neem je dan een te kleine maat waardoor de tenen in de knel komen.
 • Wanneer schoenen kopen moeilijk wordt of uw klachten kunnen niet meer door uw podotherapeut alleen worden opgelost, dan overleggen wij met één van onze orthopedisch schoentechnici. Een podotherapeutische therapie en een schoentechnische oplossing gaan heel goed samen.