ZELFZORG - TENEN OVER ELKAAR

Heb jij ze allemaal op een rij? Tape jij je tenen klachtenvrij!Er zijn verschillende oorzaken van tenen die onder of boven elkaar gaan liggen. In veel gevallen is de oorzaak het scheefgaan van de grote teen die de tweede teen wegduwt, de hallux valgus. Wanneer dan de tweede teen omhoog gaat liggen ontstaat er ruimte voor de grote teen om verder scheef te gaan. Dat willen we voorkomen! Een teen die schever gaat kan pijn in het gewricht van de grote teen of de tweede teen veroorzaken. De druk op het gewricht van de grote teen kan groter worden en er kan overdruk onder de voorvoet ontstaan.

Ook kan een derde of vierde teen op of onder de naastliggende teen gaan liggen, waardoor er drukplekken ontstaan. De oorzaak hiervan kan heel verschillend zijn. Ook als je de oorzaak niet weet kan je hier zelf eenvoudig iets aan doen.

Podotherapeutische behandelingen

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen bij een hallux abducto valgus corrigeren de voetstand, begeleiden de afwikkeling van de voet tijdens het lopen en heffen eventuele drukplekken op.

Schoenadvies
De schoen moet voldoende ruimte hebben ter hoogte van de drukplekken, het bovenmateriaal moet kunnen rekken en geen naden of stiksels hebben die over de knobbel lopen. Voel met de hand ook altijd aan de binnenkant van de schoen. De hakhoogte is maximaal 4 cm. Heb je podotherapeutische zolen, zorg dan voor schoenen met een uitneembaar voetbed.

Beschermende teenorthese
Wanneer de knobbel pijnlijk is wanneer er druk op komt, zoals in de schoen, kan er een beschermende siliconen teenorthese gemaakt worden die de druk op de knobbel verminderd.

Corrigerende teenorthese
Corrigerende teenorthese die de eventuele klauwstand van de tenen corrigeert, tenen weer in één lijn laat liggen en het verder scheef gaan van de grote teen tegen gaat. 

Schoenaanpassing 
De drukplek plek wordt uitgespaard of uitgeknobbeld. Hierdoor ontstaat er meer ruimte bij de knobbel en daardoor minder druk op de pijnlijke plek.

(Semi)orthopedische schoenen
Indien er uit onderzoek blijkt dat je voeten niet meer passen in confectie schoenen, kan er overlegd worden met een orthopedisch schoenmaker. De orthopedisch schoenmaker beoordeelt of je in aanmerking komt voor (semi) orthopedische maatschoeisel of dat er een orthopedische aanpassing aan een confectie schoen kan worden gemaakt. 

Wat kan je zelf doen?

Tape je tenen. Door de tenen met een pleister weer op één lijn te leggen voorkom je verder scheef gaan en voorkom je drukplekken en pijn in het gewricht. 

Gebruik een Fixteen. Een Fixteen is een rekkend klittenband waarmee je je tenen goed op één lijn kan leggen. Met de Fixteen kan je veel kracht op je teen zetten en kan goed in schoenen worden gedragen.

Draag goed passende schoenen waardoor er geen druk op de drukplek komt. Hoe meer je een drukplek irriteert, hoe dikker hij zal worden. Zorg voor voldoende teenruimte in de schoenen.

Doe oefeningen zoals die door je podotherapeut worden geadviseerd, je kan deze vinden op podo-oefeningen.nl

Tape je tenen

Met een Hansamed Soft pleister (of een vergelijkbaar merk) van 6 cm breed, kan je eenvoudig je tenen corrigeren. Je koopt deze hypoallergene rekbare pleisters bij de apotheek of drogist. In dit voorbeeld corrigeren we een tweede teen die omhoog is gaan staan. 
1. Knip een stuk Hansamed Soft van ongeveer 1,5 cm. De exacte maat is afhankelijk van de lengte van je tenen
2. Keer de pleister om, zodat je het witte gaasje ziet
3. Doe de pleister tussen de eerste en de tweede teen door en plak hem vast onderaan de grote teen
4. Trek de pleister over de tweede teen, met zoveel kracht dat de tweede teen naast de grote en de derde teen komt te liggen
5. Doe het andere uiteinde van de pleister tussen de tweede en derde teen door en plak hem vast onderaan de derde teen
6. Ga staan en controleer of de tape goed zit

Fixteen

Met een Fixteen kan je eenvoudig je tenen corrigeren. In dit voorbeeld corrigeren we een tweede teen die omhoog is gaan staan.
1. Pak je Fixteen en knip scherpe randjes van het haakgedeelte
2. Begin met het harde haakdeel van de Fixteen aan de binnenkant van je grote teen
3. Ga onder de grote teen door
4. Ga tussen de grote en de tweede teen door
5. Ga over de tweede teen heen, zo ver mogelijk richting het begin van je tenen
6. Geeft zoveel kracht dat de tweede teen naast de grote en de derde teen komt te liggen
7. Ga tussen de tweede en de derde teen door
8. Ga onder de derde en vierde teen door
9. Ga tussen de vierde en de vijfde teen door
10. Ga over de tenen en plak het lusdeel aan het haakdeel van de Fixteen
11. Ga staan en controleer of de Fixteen goed zit

Neem contact met ons op voor meer informatie, het leveren van de Fixteen of plan een afspraak in voor verder onderzoek en een advies op maat. We zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur bereikbaar via 08 50068400 en via oostnederland@podotherapie.org

#podotherapie #podotherapieoostnederland #sportpodotherapie #sportpodotherapieoostnederland #weloveyourfeet #zelfzorg #uwvoeteningoedehanden #thuispodotherapie #movebetter #allevoeteningoedehanden #halluxvalgus #tenenopeenrij #teenorthese #hansamed #fixteen #tenen