REUMAPODOTHERAPIE

 
Reumapodotherapie 

Bij pijnklachten in de gewrichten wordt vaak gedacht aan reuma waarbij er klachten zijn aan spieren, pezen en gewrichten die niet het gevolg zijn van een traumatische, neurologische of aangeboren oorzaak. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Al deze 200 aandoeningen hebben een eigen oorzaak, eigen symptomen en eigen specifieke gevolgen voor het bewegen. Deze 200 aandoeningen hebben gemeenschappelijke kenmerken: pijn en belemmering van de bewegingsmogelijkheid.  
De precieze oorzaak van de meeste reumatische aandoeningen zijn niet bekend. Zeer veel factoren werken samen bij het ontstaan van reumatische ziekten. Er is geen middel of methode die in staat is een reumatische ziekte te genezen. In veel gevallen kunnen alleen de symptomen worden bestreden. 

VERSCHILLENDE VORMEN

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. In Nederland zijn 1,25 miljoen mensen getroffen door artrose (20% van alle 50+) (Nivel 2016). In 2015 hadden 420.000 mensen in Nederland last van reumatoïde artritis (50% hiervan < 65jr en vrouwen meer dan mannen). 1 op de 9 Nederlanders heeft een reumatische aandoening. In totaal lijden 1,95 miljoen Nederlanders (waarvan 3000 kinderen) aan een reumatische aandoening (Nivel 2013).

 
VOETKLACHTEN BIJ REUMA

Uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft! Veel voorkomende klachten aan de voeten zijn veranderingen van de stand van de voet en tenen. Tenen gaan over elkaar heen liggen, gaan klauwen of krijgen een hamerstand waardoor de vorm van de voet veranderd. Door deze veranderingen in de vorm van de voet en tenen,  kunnen pijnlijke plekken onder de voeten en tenen, drukplekken, eelt, likdoorns en wondjes ontstaan. Ook het dragen van schoenen wordt steeds moeilijker. Vaak zien we ook een verandering aan de huid en nagels, soms als gevolg van het gebruiken van medicatie. U kunt veel pijn in de voeten, last van vermoeidheid en overbelasting ervaren. Reuma is niet te genezen, maar veel klachten kunnen wel worden verlicht. Het is belangrijk om te blijven lopen, maar als uw voeten klachten dit belemmeren, wordt het bewegen beperkt en soms onmogelijk. Door pijnklachten aan de voeten, is het lopen erg vervelend en gaat u anders lopen. Dit heeft als gevolg dat er klachten elders in het lichaam kunnen optreden, zoals in de knieën, heupen en/ of rug. 

PODOTHERAPIE EN REUMA

Een podotherapeut is de specialist in de voetengezondheidszorg. Wij zijn in staat om uw klachten in kaart te brengen door onderzoek en een behandelplan op te stellen. Er zijn meerdere manieren die we kunnen aangrijpen om de voetklachten te verminderen. 

BEHANDELING

Teenorthese
Bij een afwijkende stand van de tenen, ontstaan vaak pijnlijke drukplekken, eeltvorming, likdoorns en wondjes. Met beschermende teenorthese kunnen de drukplekken worden ontlast. Het corrigeren van de tenen is vaak niet meer mogelijk, maar bij mogelijkheid tot correctie, wordt er een corrigerende teenorthese gemaakt.

Instrumentele behandeling
Bij aanwezigheid van eelt, likdoorns en wondjes, wordt het eelt en likdoorns verwijderd en wondjes worden behandeld.

Nagelbeugel
Nagelveranderingen komen ook vaak voor. Bij het ingroeien van nagels, kan een nagelbeugel worden geplaatst.

Podotherapeutische zolen
Pijnklachten in de voeten, komt vaak door verandering in stand en functie van de voeten. Het beschermende vetweefsel onder de voeten wordt minder en er ontstaan meer drukplekken. Podotherapeutische zolen ondersteunen de voeten op de juiste manier en zorgen voor ontlasting van de drukplekken.

Schoenadvies
We kijken naar uw schoenen en geven hierbij een gericht schoenadvies. Soms is het dragen van confectieschoeisel niet meer mogelijk en kunnen wij het advies geven om naar een orthopedisch schoenmaker te gaan.

Propodo maatslippers
Als het lopen op blote voeten praktisch niet meer haalbaar is, u niet meer staand kan douchen of kan lopen in een zwembad, maken wij een ProPodo maatslipper. Deze maatslipper wordt op maat aangemeten op uw voet en is gemaakt van neopreen materiaal want perfect aansluit op uw voet, drukplekken voorkomt, maar ook nat kan worden. Naast dat dit ideaal is voor het douchen, wordt deze slipper ook als prettig ervaren in de zomer. Deze maatslipper kunt u met warme dagen naast uw orthopedische schoenen gebruiken.