ZELFZORG VOETSCHIMMEL

Voetschimmel is besmettelijk en lastig, doe er op tijd iets aan!

Zelfzorg Voetschimmel 

HOE KOM JE AAN EEN VOETSCHIMMEL?

Voetschimmel of zwemmerseczeem is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een schimmel. Een voetschimmel komt veel voor en is besmettelijk. Een schimmel is overal en kan de huid of de nagel binnen dringen als die minder sterk is door

  • beschadiging
  • verminderde weerstand
  • aantasting van de natuurlijke huidbarrière
  • een vochtige huid bij transpiratie, zwemmen en in de sauna
  • slecht afdrogen met name tussen de tenen
  • slecht ventilerende schoenen en sokken

KLACHTEN BIJ VOETSCHIMMEL

Op de huid zie je vaak rode of gelige blaasjes die uitdrogen en er dan schilferig uit zien. Tussen de tenen zie je een grijswitte uitslag met daar omheen rode verkleuring. Op de nagel is de schimmel wit of bruingeel. De nagel kan verdikken of brokkelen. Op de huid kan de schimmel jeuken of pijnlijk zijn als de blaasjes ontsteken. Tussen de teken kunnen kloofjes ontstaan die pijn gaan doen. De nagel kan klachten geven door de druk van de verdikte nagel. De schimmel kan verergeren en zich uitbreiden naar de rest van de voet.

VOORKOM VOETSCHIMMEL

1. Gebruik bij het wassen van de voeten een pH-neutrale zeep en spoel de zeepresten goed af. 
2. Droog na het wassen de voeten goed af, ook tussen je tenen.
3. Draag elke dag schone sokken van katoen of wol.
4. Draag goed ventilerende, goed passende schoenen, om te voorkomen dat de huid vochtig blijft.
5. Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes en zwembaden. 

HEB JE EEN VOETSCHIMMEL?

1. Gebruik bij een schimmel op de huid dagelijks een schimmeldodende crème of spray.
2. Gebruik bij een schimmel op de nagel een schimmeldodende vloeistof die je goed achter de nagel kan laten lopen. Zorg dat zoveel mogelijk van de aangetaste nagel wordt weggeknipt en gevijld.
3. Doe een schimmeldodende poeder of spray in sokken en schoenen.
4. Hou vol! Blijf de schimmel bestrijden, totdat hij helemaal is verdwenen.
5. Hou je schimmeldodende middelen bij de hand, een schimmel kan snel terugkomen.

SCHIMMEL OP JE HUID

Een schimmel op de huid kan je behandelen met een schimmeldodende crème of spray. Er zijn verschillende middelen die je hiervoor kan gebruiken. 

SCHIMMEL OP JE NAGEL

Een schimmelnagel is hardnekkiger dan een schimmel op de huid. De behandeling duurt net zo lang totdat de hele nagel is uitgegroeid. Dat kan wel een jaar duren afhankelijk van hoe snel je nagel groeit. Je behandelt de nagel elke dag en de behandeling is alleen effectief als je dit ook vol kan houden. Je pedicure of podotherapeut kan het aangetaste deel en/ of verdikte deel van de nagel verwijderen of dun houden, zodat het middel goed zijn werk kan doen en er geen pijnklachten door druk ontstaan.

SCHIMMEL IN JE SOKKEN EN SCHOENEN

Schimmelsporen kunnen achterblijven in sokken en schoenen. Zo kan je jezelf steeds opnieuw besmetten. Behandel je sokken en schoenen met een schimmeldodende poeder of spray zoals beschreven in de bijsluiter. 

ANTI-SCHIMMELMIDDELEN

Er zijn veel verschillende anti-schimmelmiddelen te verkrijgen bij apotheek, drogist of je podotherapeut. Zij kunnen je adviseren welk middel voor jou geschikt is. Ook hebben sommige mensen baat bij middelen die je in huis hebt of een homeopathisch middel. De effectiviteit van de behandeling staat of valt voor een deel met je doorzettingsvermogen. Behandelen moet bijna altijd dagelijks! Gebruik het middel volgens de gebruiksaanwijzing. Probeer een anti-schimmelmiddel voor op je huid twee weken uit, zie je geen effect? Stap dan over op een ander middel of een ander merk. Het effect van een antischimmelmiddel op je nagel is minder snel te zien. Onder aan je nagel gaat hij bij een goed resultaat schoon uitgroeien. Evalueer na twee maanden en bepaal dan of je door wil gaan of een ander middel gaat gebruiken.

Je gebruikt verschillende vormen van antischimmelmiddelen: 
Voor je huid: een anti-schimmelcrème of -spray 
Voor je nagels: een anti-schimmeltinctuur of -vloeistof 
Voor je sokken en schoenen: een anti-schimmelpoeder of -spray
 
Heeft de behandeling onvoldoende resultaat dan kan je huisarts een middel voorschrijven dat je voor een bepaalde periode moet innemen. In overleg met de huisarts kan je afwegen of deze behandeling zinnig en doelmatig is in jouw situatie.

Gebruik een antischimmelmiddel met 
terbinafine, clotrimazol, miconazol of sulconazol

Bekende antischimmelmiddelen:
Canesten – Daktarin – Lamisil – Loceryl – Naloc - Nailner 

Alternatieve antischimmelmiddelen:
(appel)azijn - tea tree olie - artemisia annua - Vicks VapoRub

Neem contact met ons op voor meer informatie of voor een passend schimmel behandeladvies, vraag je apotheker of drogist naar een passend anti-schimmelmiddel of neem contact op met je huisarts.

#podotherapie #podotherapieoostnederland #sportpodotherapie #sportpodotherapieoostnederland #weloveyourfeet #schimmel #voetschimmel #schimmelnagel #mycose #zwemmerseczeem #kalknagel #onychomycose #blaasjes #jeuk #myconazolnitraat #mykosept #artemisiaannua #teatree #teatreeolie #azijn #appelazijn #zoutbadje #zelfzorg #uwvoeteningoedehanden #thuispodotherapie #movebetter #artemisiaannua #vicksvaporub #anti-schimmel #ontsteking #Canesten #Daktarin #Lamisil #Loceryl #Naloc #Nailner