VOETVERZORGINGSADVIES

Verzorgingstips bij risicovoeten

Voetverzorgingsadvies 
VOORKOM VOETPROBLEMEN BIJ RISICOVOETEN!

Er zijn verschillende aandoeningen die complicaties in de voeten kunnen geven, zoals diabetes mellitus, vormen van reuma, bij vaatproblemen of tijdens of na chemotherapie. Deze aandoeningen kunnen een verminderd gevoel of een verminderde doorstroming van bloed in de voet veroorzaken, de huid kan kwetsbaarder worden waardoor wonden ontstaan en slecht genezen. Ook kan de voetvorm veranderen waardoor drukplekken ontstaan. Het is daarom belangrijk om uw voeten goed te verzorgen om complicaties te voorkomen. 

Wondjes ontstaan niet vanzelf. Er is druk of wrijving van buitenaf die ervoor zorgt dat een wondje ontstaat. Het goed verzorgen van de huid, het dragen van goede sokken, goed passende schoenen en een dagelijkse voetcontrole zijn noodzakelijk om wonden te voorkomen. 

Hier vindt u tips die u helpen om uw voeten te verzorgen en problemen in te kunnen schatten.

Controleer uw voeten dagelijks
Controleer dagelijks uw voeten, zodat u snel in de gaten heeft of er een probleem ontstaat. Lukt u dat niet zelf, vraag dan hulp. Gebruik een vergrotende handspiegel en ga secuur te werk. Kijk goed tussen de tenen. Let op roodheid, drukplekken, blaren, wondjes, likdoorns, eeltranden, warm aanvoelen en verandering van de vorm van uw voeten. Verkleuring, beschadiging valt er iets op? Laat er dan naar kijken door een deskundige. 

Controleer op oneffenheden
Controleer uw sokken en schoenen voordat u ze aantrekt. Kijk uw sokken en schoenen goed na en voel er met uw hand in. Zit er iets in wat er niet hoort, zijn er naden of stiksels die druk kunnen veroorzaken? 

Was uw voeten dagelijks en droog ze goed af
Was iedere dag met handwarm water en een pH neutrale zeep, spoel alle zeepresten goed weg. ‘Gewone’ zeep breekt de zuurgraad van de huid af en lost het beschermende vetlaagje op. De huid kan daardoor uitdrogen waardoor schimmels en bacteriën de huid in kunnen dringen. Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. Schimmels en bacteriën groeien graag in een warme vochtige omgeving die snel kan ontstaan tussen de tenen. 

Kort voetenbad
Neem een kort voetenbad, bij lang baden wordt de huid te week en heeft dan minder afweer. Neem nooit een voetenbad bij wondjes of wonden aan uw voeten! 

Knip teennagels recht en niet te kort af
Knip uw nagels recht en niet te kort af. Zo voorkomt u ingegroeide nagels, wondjes en de kans op een ontsteking. Splijten de nagels snel of brokkelen ze af bij het knippen, knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl. Gebruik een goede nagelschaar of nageltang. Laat eelt en likdoorns verwijderen door een pedicure. 

Niet zelf dokteren
Knip, peuter of snij nooit zelf aan eelt, likdoorns of ingegroeide teennagels als u er niet goed bij kunt, u de juiste materialen niet heeft, het niet goed kan zien of er niet handig in bent. De kans op verwonding is groot. Gebruik geen likdoornpleisters. Deze verweken de huid en maken hem ontvankelijk voor bacteriën. 

Crème je voeten in
Door het wassen verliest de huid vocht. Bescherm de huid hiertegen met een lotion (normale huid), crème (droge huid) of zalf (hele droge huid en kloven). Liefst voor het slapengaan, zodat het ’s nachts kan intrekken. Er zijn verschillende voetcrèmes. Laat u adviseren door uw podotherapeut welke voetcrème in uw geval het best passend is. Een gezonde huid is beter bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en schimmels. 

Ruwe huid? Huidolie! 

Wanneer er ruwe huid rondom de enkels richting uw hielen zit, dan kunt u dit verwijderen door de plekken in te wrijven met huidolie. Laat dit 10 minuten intrekken en was het dan af met water en een milde zeep. Wrijf bij het afspoelen ondertussen met een washand over de ruwe plekken, waardoor u ze eraf wrijft. Doe dit voorzichtig, zodat de huid niet beschadigd. 

Draag dagelijks schone sokken
Goed passende sokken geven geen drukplekken en beschermen de huid. Kies het liefst naadloze sokken zonder knellend elastiek en van katoen of wol, zodat vocht direct wordt opgenomen. Polyester transpireert meer, waardoor wondjes kunnen ontstaan en bacteriën en schimmels zich kunnen nestelen. 

Draag goed passende schoenen
Draag altijd schoenen die goed passen in de lengte, breedte, wijdte voldoende ruimte hebben. U moet uw tenen kunnen bewegen in uw schoenen. Let op naden en stiksels op drukplekken, deze kunnen gaan irriteren of overdruk veroorzaken. Pas op voor open schoeisel, omdat er makkelijk iets in kan komen en de kans op stoten wordt vergroot. Loop niet op blote voeten of sokken wanneer u niet alles meer voelt. U heeft dan niet door wanneer u op een vreemd voorwerp loopt dat uw voet kan beschadigen. Controleer de schoenen voordat u ze aantrekt op oneffenheden die de voeten kunnen beschadigen. 

Breng de risico’s in kaart
Laat uw voeten minstens één keer per jaar onderzoeken door een zorgverlener, zodat het risico op het verkrijgen van complicaties kan worden ingeschat en er een advies en behandeling op maat kan worden gegeven. 

Loop niet door met een wondje
Als u een wondje aan de voet heeft: Ga naar uw huisarts of uw podotherapeut, zodat zij de oorzaak van het wondje kunnen achterhalen en het wondje kunnen behandelen.