VOORVOETKLACHTEN

Metatarsalgie

Metatarsalgie 

Metatarsalgie is de overkoepelende naam voor verschillende klachten in de voorvoet en middenvoet. Klachten kunnen komen door een verkeerde stand en belasting van de voet maar kan ook ontstaan door reuma of ongeschikt schoeisel.

KLACHTEN

De pijn in de voorvoet is met name aanwezig bij belasting van de voeten. De klachten worden tijdens het lopen pijnlijker. Voorvoetpijn komt vaker voor bij vrouwen door het dragen van ongeschikt schoeisel. Door het dragen van hakken wordt de belasting op de voorvoet groter waardoor de pijnklachten worden versterkt. Er is vaak sprake van eelt en likdoorns.

BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen bij pijnlijke voorvoeten ontlasten de voorvoeten en begeleiden de afwikkeling van de voeten tijdens lopen. Een duidelijke pijnplek kan drukvrij worden gelegd.

Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm, bij een hogere hak komt er meer druk op de voorvoet. De loopzool van de schoen moet stijf zijn en de schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat er voldoende ruimte is voor de podotherapeutische zolen.

Rust
Bij acute of hevige klachten is het raadzaam de belasting te verminderen. Lange wandelingen of sporten moeten de komende weken worden vermeden.

Verbandtherapie
Bij acute of hevige klachten wordt er een verbandtherapie toegepast die zorgt voor directe pijnverlichting.

Teenorthese
Bij het klauwen van de tenen ontstaan er een verhoogde druk onder de voorvoet. Met een corrigerende teenorthese worden de tenen gestrekt en wordt de druk onder de voorvoet verminderd.

Instrumentele behandeling
Als de pijn veroorzaakt wordt door eelt en likdoorns dan worden deze verwijderd.

 
ZELFZORG

Erg belangrijk is het lopen op geschikt schoeisel.
Verwijder op tijd eelt en likdoorns.
Volg de adviezen van uw podotherapeut op.

 
PROGNOSE

Het te verwachten resultaat is goed, waarbij 36% van de patiënten klachtenvrij is na 8 weken. Afhankelijk van de oorzaak en mate van therapietrouw zullen de klachten verminderen of verdwijnen.