Pijnlijke jeukende paarsblauwe tenen in de winter?

Pijnlijke jeukende paarsblauwe tenen in de winter?
Dat zouden wintertenen kunnen zijn. Bij wintertenen heb je last van jeuk en soms een branderig gevoel en zijn je tenen rood. Je tenen kunnen ook pijnlijk zijn en paarsblauwe vlekken hebben. Wanneer de klachten verergeren kunnen er blaren of wondjes ontstaan. De klachten gaan meestal in het voorjaar vanzelf over.

Wintertenen ontstaan door kou
Wintertenen ontstaan door een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op kou. De grotere vaatjes in de huid gaan vernauwen of verkrampen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan verwijden waardoor de huid blauwrood gaat zien.

De exacte oorzaak van deze abnormale reactie is niet bekend. Ze kunnen ontstaan door een langdurige blootstelling aan kou, veelal in combinatie met een hoge luchtvochtigheid en wind en/ of door een verminderde bloedcirculatie, zoals bij knellende schoenen of te weinig beweging.

Wat kan je zelf doen?
Vermijd grote temperatuurswisselingen
Laat je voeten niet heel koud worden en warm ze daarna niet te snel op
Zorg binnen voor een aangename warme omgeving
Draag binnen warme pantoffels
Draag dikke wollen sokken en zorg dat ze droog blijven
Draag ruime, goed isolerende, droge schoenen, waarin je je tenen goed kan bewegen
Draag warme kleding in laagjes over elkaar
Probeer niet te krabben aan je tenen
Zorg voor voldoende beweging om de bloedcirculatie te stimuleren

Neem contact met ons op voor meer informatie, het maken van een afspraak voor een advies op maat of voor onze warme wollen Sockwell sokken of schapenvachtpantoffels via 08 50068400 en via oostnederland@podotherapie.org

Pijnlijke jeukende paarsblauwe tenen in de winter?

#podotherapie #podotherapieoostnederland #sportpodotherapie #sportpodotherapieoostnederland #weloveyourfeet #blaasjes #jeuk #zelfzorg #uwvoeteningoedehanden #wandelen #beweeg #zelfzorg #thuispodotherapie #movebetter #paarsblauwetenen #pijnlijketenen #propodo #pantoffels #Sockwell #goedeschoenen #Arboflor