ZELFZORG BLAREN

Een blaar? Dit kan je er zelf aan doen!

Zelfzorg Blaren 

Zelfzorg Blaren
EEN BLAAR?!:(

Je kan blaren voorkomen, maar heb je nu toch een blaar gelopen? Dit kan je er zelf aan doen!

Hou de blaar intact
Probeer de blaar heel te houden, de kans op infectie is dan het kleinst. Als je weinig tot geen klachten hebt, prik de blaar dan niet door. Je kan de blaar afdekken met tape of drukvrij leggen met vilt. Probeer wrijving en druk op de blaar zoveel mogelijk te voorkomen. Draag in huis geen schoenen en pakt het wandelen weer op als de blaren zijn verdwenen.

Pijnlijke blaar
Heb je veel pijn van de blaar, dan kan je deze doorprikken. Maak de huid schoon met alcohol. Prik met een steriele naald een klein gaatje boven in de blaar en aan de zijkant van de blaar, dicht bij de huid, en druk het blaarvocht eruit en vang het op met een steriel gaasje. Laat de huid erop zitten. Desinfecteer de blaar met alcohol, doe er Betadine oplossing op en plak dit af met een steriel gaasje of schone pleister. Gebruik vilt om de pijnlijke plek drukvrij te leggen.

Kapotte blaar
Heb je de blaar kapot gelopen, maak dan de blaar goed schoon onder de kraan en desinfecteer de blaar met Betadine oplossing en dek af met een steriel gaasje en pleister. Gebruik vilt, zodat de druk op de pijnplek verminderd en de blaar goed kan genezen. Druppel gedurende minimaal 3 dagen dagelijks Betadine oplossing op het wondje en dek weer af met een pleister.

Snelle genezing door minder wrijving en druk
Blaren komen vaak voor op de bekende drukplekken zoals de hiel, bij de grote en kleine teen. Als je hier een pijnlijke of een kapotte blaar hebt gelopen, kan je deze drukvrij leggen met vilt. Vilt is via ons verkrijgbaar. Na het aanbrengen van het vilt, kan je weer pijnvrij lopen en heeft een (kapotte) blaar tijd om te herstellen.

Werkwijze:
1. Neem een stuk vilt ruim om de drukplek heen en knip de hoekjes rond
2. Gebruik lippenstift om de drukplek te markeren
3. Leg het vilt op de voet, zodat de lippenstift afgeeft op het vilt en je ziet waar de drukplek zit
4. Knip een uitsparing op de plek van de drukplek, knip geen ‘gaatje’ maar een ‘u-vorm’
5. Knip dan de randen van het vilt schuin af (niet bij de uitsparing), zodat het vilt zonder randen en met een mooie overgang op de voet zit
6. Plak het vilt af met een pleister, zoals Omnifix, zodat het goed op zijn plek blijft zitten

Tip:
Hou de drukverdeling droog, dus niet douchen of gebruik een speciale douchezak

Neem contact met ons op voor meer informatie en om af te spreken hoe we het vilt kunnen leveren of plan een telefonisch consult in voor advies op maat en meer uitleg.

#podotherapie #podotherapieoostnederland #weloveyourfeet #drukverdelen #drukplek #blaar #blaren #zelfzorg #uwvoeteningoedehanden #wandelen #hardlopen