ZELFZORG BLAREN VOORKOMEN

Snel last van blaren? Dit kan je er zelf aan doen!

Zelfzorg Blaren voorkomen

Zelfzorg Blaren voorkomen
VOORKOM BLAREN

Wandelen is een heerlijke bezigheid en veel mensen doen het veel te weinig. Wandelen is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je afweersysteem en wandelen werkt stress verlagend. Als je normaal niet veel wandelt, is de kans op blaren groter dan bij mensen die regelmatig wandelen. Voeten die weinig training hebben gehad, zijn gevoeliger voor blaren. Hoewel de ene huid er gewoon eerder last van heeft dan de andere.

Blaren ontstaan door wrijving. De kans op blaren groter in een warme en vochtige omgeving. Tijdens het lopen worden je voeten warmer waardoor ze opzetten. Schoenen die eerst lekker zaten, kunnen nu wrijving veroorzaken. Door een vochtige huid wordt de huid zachter en stroever. Het schuren in je schoenen en sokken is de oorzaak van het ontstaan van blaren.

Je kan blaren voorkomen:
Draag goed passende schoenen
Laat je adviseren in een goede schoenwinkel. In een goede winkel hebben ze verstand van voeten én van schoenen. Ga naar Lossers Voetcomfort Schoenen of Gert de Olde Schoenen voor goede wandelschoenen. Zij meten je voeten op in de lengte, breedte en wijdte en houden rekening met de drukplekken op de voet in relatie tot de pasvorm van de schoen.

Gebruik je veters
Door je veters op de juiste manier te gebruiken zorg je voor een optimale pasvorm van de schoen en voorkom je slippen wat wrijving op de huid geeft. Een goede schoenwinkel of één van onze podotherapeuten kan je daarin adviseren.

Laat je voeten wennen aan je schoenen
Loop nieuwe wandelschoenen in door dagelijks een stukje te wandelen.

Hou je voeten droog
Strooi wat talkpoeder in je schoenen en sokken, zodat je voeten droger blijven. Een warm en vochtig milieu versnelt de vorming van een blaar, talkpoeder neemt vocht op.

Draag fijne sokken
Draag katoenen of wollen naadloze sokken, zodat transpiratievocht goed wordt opgenomen en er geen wrijving door naden ontstaat.

Blijf je goed voelen
Krijgt je tijdens het lopen toch een pijnlijke plek op je voeten of merk je dat er een blaar opkomt, loop dan niet verder. 

Preventief tapen
Als je regelmatig last hebt van blaren dan kan je voor het wandelen of hardlopen een tape aanleggen. Bij tapen is het erg belangrijk dat je tape naadloos wordt aangebracht, zodat er geen plooien zijn die irritatie kunnen veroorzaken. Je kan tapen met Omnifix of een soortgelijke pleister of met Leukoplast.
Voor de tenen gebruik je smalle Leukoplast. Voor grotere oppervlaktes, zoals onder de voorvoet of hiel gebruik je brede Leukoplast of Omnifix. Leukoplast kan je kopen bij de apotheek of drogist. Omnifix is via ons te verkrijgen.

Preventief tapen met Leukoplast:
1. Knip een aantal stukken Leukoplast van dezelfde lengte
2. Knip de hoekjes rond
3. Plak de stukken Leukoplast half overlappend over elkaar
4. Voorkom plooien!

Preventief tapen met Omnifix:
1. Knip een Omnifix op maat
2. Knip de hoekjes rond
3. Knip een stukje in bij de hoekjes, zodat je kan plakken zonder plooien
4. Verwijder de plaklaag
5. Plak het Omnifix ruim over de hiel

Neem contact met ons op voor meer informatie en om af te spreken hoe we de Omnifix kunnen leveren of plan een telefonisch consult in voor advies op maat en meer uitleg via 08 50068400 en via oostnederland@podotherapie.org