ZELFZORG BIJ PIJNLIJKE NAGELS

Pijn bij je nagel? Ingegroeide nagel? Ontstoken nagelwal?

Zelfzorg bij pijnlijke nagels


ZELF JE NAGELS BEHANDELEN

We zien in de praktijk veel nagelproblemen. De nagel drukt dan in de nagelwal door een afwijkende vorm, of er zit eelt langs je nagel, of je nagel is verdikt waardoor hij veel druk geeft. We kunnen daar iets aan doen door de nagel dunner te frezen, de nagelwallen schoon te maken, eelt een likdoorns te verwijderen, een nagelbeugel te plaatsen of door een gaasje in je nagelwal te leggen (tamponneren). Je ook zelf je nagel behandelen wanneer hij in de nagelwal drukt, waardoor pijnklachten verdwijnen of erger wordt voorkomen.

Veel nagelproblemen ontstaan door het verkeerd knippen van de nagel.

Ons knipadvies:
Knip de nagels recht af
Knip je nagels niet te kort
Vijl scherpe randjes voorzichtig iets bij

Tip: Scheur en peuter niet aan je nagels

Word je nagelprobleem veroorzaakt door druk in de nagelwal dan kan je deze beschermen door er een speciaal gaasje in te leggen met een tamponnagehaak. Zo creëer je ruimte tussen de huid en de nagel, wordt de druk verminderd, de kans op ingroeien van de nagel verkleind en groeit er minder snel eelt in de rand. Onze video kan je helpen je eigen nagel te tamponneren.

Tamponneer de nagelwal:
1. Ga met je tamponnagehaak onder je nagel door, zodat hij schoon is
2. Knip of scheur een stukje gaas af
3. Leg het gaasje in de lengte langs je nagel
4. Pak de tamponnagehaak
5. Laat het gaasje langs en onder de nagel glijden met je tamponnagehaak
6. Knip het uitstekende deel van het gaasje zo nodig af

Helpt dit niet voldoende? Neem dan contact met ons op. Een rolletje gaas en de tamponnagehaak zijn bij ons verkrijgbaar.

Is je nagel ingegroeid? Is je teen dik, rood en pijnlijk? Heb je een wondje waar vocht of bloed uitkomt? Heb je wildvlees groei? Bel ons dan voor het maken van een afspraak. Deze klachten kan je niet zelf verhelpen. Waarschijnlijk zit er een stuk nagel in je huid dat eruit gehaald moet worden, zodat de wond kan genezen en de ontsteking kan verdwijnen.