ZELFZORG BIJ EEN PIJNLIJKE TEEN

Gevoelige huid op je teen? Rode plek? Eelt?

Zelfzorg bij een pijnlijke teen 

ZELF JE TEEN BESCHERMEN

Er zijn heel veel factoren die pijnlijke tenen veroorzaken. We kunnen de oorzaak achterhalen en oplossen met een schoenadvies, teenorthese, verbandtherapie of instrumentele behandeling. We helpen je graag het zelf te doen. Wanneer je pijnlijke teen veroorzaakt wordt door wrijving dan kan je dit oplossen met een siliconen teendopje dat bij ons verkrijgbaar is. Je huid is dan wat rood verkleurd en gevoelig of je ziet wat eelt op je teen. Dit komt vaak voor bij tenen die iets krom staan of juist bij een kleine teen die tegen de schoen drukt.

Teendopje
-Gebruik een teendopje wanneer je huid rood is door wrijving.
-Het teendopje is er in verschillende maten. Er is een passend teendopje voor elke teen.
-Wanneer het teendopje te lang is kan hij worden afgeknipt.
-Het teendopje kan worden afgewassen met lauwwarm water en een milde zeep.
-Wrijf het teendopje regelmatig in met talkpoeder, dan voelt hij het lekkerst.
-Heb je veel eelt, haal dit dan eerst weg met een eeltvijl.
-Draag goed passende schoenen die geen druk of wrijving op je tenen veroorzaken.
-Heb je een likdoorn of drukplek dan is een teendopje minder geschikt.
-Gebruik géén teendopje bij een ontstoken teen of een wond.

Eelt vijlen
Heb je last van eelt op je teen dan kan je dit zelf glad vijlen met een eeltvijl als je er goed bij kan en een goed gevoel in je voeten hebt. Haal niet teveel eelt weg. Eelt is ook een bescherming van de huid tegen wrijving. Probeer eerst wat eelt weg te vijlen voordat je het teendopje gaat dragen.

Goede schoenen
Extra wrijving en daardoor eelt krijg je in slecht passende schoenen. Let ook op naden en stiksels. Deze kunnen irriteren op een teen en daardoor wrijving veroorzaken. Daar waar naden en stiksels zitten zal het materiaal van een schoen niet uitrekken. Laat je voeten opmeten in een goede schoenwinkel, zodat je zeker weet dat je de juiste maat en pasvorm draagt.

Likdoorn of drukplek
Wanneer je pijnlijke teen veroorzaakt wordt door druk of een likdoorn dan zal het teendopje niet optimaal werken. Het kan wel het gevoel verzachten, maar hij haalt niet volledig de druk weg. De likdoorn moet worden verwijderd en druk kan worden verdeeld met een verbandtherapie. Gebruik hiervoor géén likdoornpleister. Deze verweekt de huid.

Ontsteking
Is je teen niet alleen rood en pijnlijk, maar ook warm en dik en wordt de pijn erger dan kan de teen ontstoken zijn. Bel ons dan voor verder overleg.