ZELFZORG

Met onze producten uit onze VoetzorgWinkel

 
Zelfzorg Algemeen


IK DENK DAT IK HET KAN!

Sommige problemen kan je zelf oplossen of voorkomen of doe je gewoon liever zelf. Daar helpen we je graag mee. 
Hiervoor hebben we in onze VoetzorgWinkel verschillende producten die je kunnen helpen om het zelf te doen! Lees onze instructies en bekijk onze video's.   

ZELFZORG BIJ DRUKPLEKKEN

Drukplekken? Kromme tenen? Likdoorn? Hallux valgus?

 Zelfzorg bij drukplekken

ZELF EEN VERBANDTHERAPIE AANLEGGEN

Heb je last van drukplekken op of onder je voeten dan kunnen we dit op verschillende manieren voor je oplossen. Denk hierbij aan een verbandtherapie, taping, podotherapeutische zolen of een teenorthese. We kunnen je ook helpen het zelf te doen. Je kunt de druk van een plek zelf verdelen met behulp van plakkend vilt, dat bij ons verkrijgbaar is. Deze verbandtherapie kan worden toegepast bij elke drukplek en de vorm van het vilt is afhankelijk van de plek op de voet, de vorm van de drukplek en waar de drukplek zit. Onze video kan je helpen bij het aanleggen van je eigen verbandtherapie.

Werkwijze:
1. Neem een stuk vilt ruim om de drukplek heen en knip de randen rond af
2. Gebruik lippenstift om de drukplek te markeren
3. Leg het vilt op de voet, zodat de lippenstift afgeeft op het vilt en je ziet waar de drukplek zit
4. Knip een uitsparing op de plek van de drukplek, knip geen ‘gaatje’ maar een ‘u-vorm’
5. Knip dan de randen van het vilt schuin af (niet bij de uitsparing), zodat het vilt zonder randen en met een mooie overgang op de voet zit
6. Plak het vilt af met een pleister, zodat het goed op zijn plek blijft zitten

Tip:
 Hou de drukverdeling droog, dus niet douchen of gebruik een speciale douchezak

Neem contact met ons op voor meer informatie en om af te spreken hoe we het vilt kunnen leveren of plan een telefonisch consult in voor advies op maat en meer uitleg.

   

ZELFZORG BIJ PIJNLIJKE NAGELS

Pijn bij je nagel? Ingegroeide nagel? Ontstoken nagelwal?

Zelfzorg bij pijnlijke nagels


ZELF JE NAGELS BEHANDELEN

We zien in de praktijk veel nagelproblemen. De nagel drukt dan in de nagelwal door een afwijkende vorm, of er zit eelt langs je nagel, of je nagel is verdikt waardoor hij veel druk geeft. We kunnen daar iets aan doen door de nagel dunner te frezen, de nagelwallen schoon te maken, eelt een likdoorns te verwijderen, een nagelbeugel te plaatsen of door een gaasje in je nagelwal te leggen (tamponneren). Je ook zelf je nagel behandelen wanneer hij in de nagelwal drukt, waardoor pijnklachten verdwijnen of erger wordt voorkomen.

Veel nagelproblemen ontstaan door het verkeerd knippen van de nagel.

Ons knipadvies:
Knip de nagels recht af
Knip je nagels niet te kort
Vijl scherpe randjes voorzichtig iets bij

Tip: Scheur en peuter niet aan je nagels

Wordt je nagelprobleem veroorzaakt door druk in de nagelwal dan kan je deze beschermen door er een speciaal gaasje in te leggen met een tamponnagehaak. Zo creëer je ruimte tussen de huid en de nagel, wordt de druk verminderd, de kans op ingroeien van de nagel verkleind en groeit er minder snel eelt in de rand. Onze video kan je helpen je eigen nagel te tamponneren.

Tamponneer de nagelwal:
1. Ga met je tamponnagehaak onder je nagel door, zodat hij schoon is
2. Knip of scheur een stukje gaas af
3. Leg het gaasje in de lengte langs je nagel
4. Pak de tamponnagehaak
5. Laat het gaasje langs en onder de nagel glijden met je tamponnagehaak
6. Knip het uitstekende deel van het gaasje zo nodig af

Helpt dit niet voldoende? Neem dan contact met ons op. Een rolletje gaas en de tamponnagehaak zijn bij ons verkrijgbaar.

Is je nagel ingegroeid? Is je teen dik, rood en pijnlijk? Heb je een wondje waar vocht of bloed uitkomt? Heb je wildvlees groei? Bel ons dan voor het maken van een afspraak. Deze klachten kan je niet zelf verhelpen. Waarschijnlijk zit er een stuk nagel in je huid dat eruit gehaald moet worden, zodat de wond kan genezen en de ontsteking kan verdwijnen.   

ZELFZORG BIJ HIELKLOVEN

Kloven in je hielen? Teveel eelt? Pijnlijke hielranden?

Zelfzorg hielkloven Voetzorgwinkel

Zelfzorg hielkloven Voetzorgwinkel
ZELF JE HIELEN VERZORGEN

Kloven in hielen komen veel voor, hebben verschillende oorzaken en komen bij iedereen anders tot uiting. Wat de achterliggende oorzaak ook is, door een droge huid of overmatig eelt of een combinatie daarvan kunnen kloven in hielen ontstaan. Kloven in hielen staan niet verzorgd, maar kunnen ook pijnklachten geven. De kloven kunnen inscheuren, bloeden en zelfs ontstoken raken. Deze klachten kan je voorkomen. We helpen je graag om het zelf op te lossen!

Eelt vijlen
Heb je last van eelt dan kan je dit zelf glad vijlen met een eeltvijl als je er goed bij kan en een goed gevoel in je voeten hebt. Haal niet teveel eelt weg. Eelt is ook een bescherming van de huid tegen wrijving. Alleen als het teveel wordt dan kan je er last van krijgen.

Goede schoenen
Extra wrijving en daardoor extra eelt krijg je in slecht passende schoenen of bij sommige mensen ook door het dragen van slippers. Draag ook in de zomer regelmatig goed passende schoenen die de hiel goed omsluiten.

Verzorg droge huid
Een droge huid kan barsten en is gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Ook eelt geeft minder last als het zachter is door een goede verzorging van de huid. Gebruik dagelijks een voetcrème bij voorkeur een crème met ureum. Heb je een extreem droge huid, gebruik dan twee keer per dag een voetcrème. Ureum houdt het vocht vast in de huid waardoor hij goed gehydrateerd blijft en droge huid en kloven worden opgelost of worden voorkomen. Een voetcrème is extra effectief als hij wordt gebruikt na het douchen of na het wassen van de voeten omdat de poriën dan meer open staan.

Heel Balm
Wij adviseren Heel Balm waarin 25% ureum zit. Deze crème is bij ons te verkrijgen en kan ook op andere droge plekken worden gebruikt.

Samenvattend:
1. Was je voeten en droog ze goed af, ook tussen je tenen
2. Haal overmatig eelt weg met een eeltvijl
3. Crème je voeten elke dag in met Heel Balm

Wil je een advies op maat afgestemd op jouw klachten? Wil je een tube Heel Balm? Neem dan contact met ons op. Een tube van 60ml kost €9,95 en 2 tubes €17,50.

ZELFZORG BIJ EEN PIJNLIJKE TEEN

Gevoelige huid op je teen? Rode plek? Eelt?

Zelfzorg bij een pijnlijke teen 

ZELF JE TEEN BESCHERMEN

Er zijn heel veel factoren die pijnlijke tenen veroorzaken. We kunnen de oorzaak achterhalen en oplossen met een schoenadvies, teenorthese, verbandtherapie of instrumentele behandeling. We helpen je graag het zelf te doen. Wanneer je pijnlijke teen veroorzaakt wordt door wrijving dan kan je dit oplossen met een siliconen teendopje dat bij ons verkrijgbaar is. Je huid is dan wat rood verkleurd en gevoelig of je ziet wat eelt op je teen. Dit komt vaak voor bij tenen die iets krom staan of juist bij een kleine teen die tegen de schoen drukt.

Teendopje
-Gebruik een teendopje wanneer je huid rood is door wrijving.
-Het teendopje is er in verschillende maten. Er is een passend teendopje voor elke teen.
-Wanneer het teendopje te lang is kan hij worden afgeknipt.
-Het teendopje kan worden afgewassen met lauwwarm water en een milde zeep.
-Wrijf het teendopje regelmatig in met talkpoeder, dan voelt hij het lekkerst.
-Heb je veel eelt, haal dit dan eerst weg met een eeltvijl.
-Draag goed passende schoenen die geen druk of wrijving op je tenen veroorzaken.
-Heb je een likdoorn of drukplek dan is een teendopje minder geschikt.
-Gebruik géén teendopje bij een ontstoken teen of een wond.

Eelt vijlen
Heb je last van eelt op je teen dan kan je dit zelf glad vijlen met een eeltvijl als je er goed bij kan en een goed gevoel in je voeten hebt. Haal niet teveel eelt weg. Eelt is ook een bescherming van de huid tegen wrijving. Probeer eerst wat eelt weg te vijlen voordat je het teendopje gaat dragen.

Goede schoenen
Extra wrijving en daardoor eelt krijg je in slecht passende schoenen. Let ook op naden en stiksels. Deze kunnen irriteren op een teen en daardoor wrijving veroorzaken. Daar waar naden en stiksels zitten zal het materiaal van een schoen niet uitrekken. Laat je voeten opmeten in een goede schoenwinkel, zodat je zeker weet dat je de juiste maat en pasvorm draagt.

Likdoorn of drukplek
Wanneer je pijnlijke teen veroorzaakt wordt door druk of een likdoorn dan zal het teendopje niet optimaal werken. Het kan wel het gevoel verzachten, maar hij haalt niet volledig de druk weg. De likdoorn moet worden verwijderd en druk kan worden verdeeld met een verbandtherapie. Gebruik hiervoor géén likdoornpleister. Deze verweekt de huid.

Ontsteking
Is je teen niet alleen rood en pijnlijk, maar ook warm en dik en wordt de pijn erger dan kan de teen ontstoken zijn. Bel ons dan voor verder overleg.

   

ZELFZORG BLAREN VOORKOMEN

Snel last van blaren? Dit kan je er zelf aan doen!

Zelfzorg Blaren voorkomen

Zelfzorg Blaren voorkomen
VOORKOM BLAREN

Wandelen is een heerlijke bezigheid en veel mensen doen het veel te weinig. Wandelen is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je afweersysteem en wandelen werkt stress verlagend. Als je normaal niet veel wandelt, is de kans op blaren groter dan bij mensen die regelmatig wandelen. Voeten die weinig training hebben gehad, zijn gevoeliger voor blaren. Hoewel de ene huid er gewoon eerder last van heeft dan de andere.

Blaren ontstaan door wrijving. De kans op blaren groter in een warme en vochtige omgeving. Tijdens het lopen worden je voeten warmer waardoor ze opzetten. Schoenen die eerst lekker zaten, kunnen nu wrijving veroorzaken. Door een vochtige huid wordt de huid zachter en stroever. Het schuren in je schoenen en sokken is de oorzaak van het ontstaan van blaren.

Je kan blaren voorkomen:
Draag goed passende schoenen
Laat je adviseren in een goede schoenwinkel. In een goede winkel hebben ze verstand van voeten én van schoenen. Ga naar Lossers Voetcomfort Schoenen of Gert de Olde Schoenen voor goede wandelschoenen. Zij meten je voeten op in de lengte, breedte en wijdte en houden rekening met de drukplekken op de voet in relatie tot de pasvorm van de schoen.

Gebruik je veters
Door je veters op de juiste manier te gebruiken zorg je voor een optimale pasvorm van de schoen en voorkom je slippen wat wrijving op de huid geeft. Een goede schoenwinkel of één van onze podotherapeuten kan je daarin adviseren.

Laat je voeten wennen aan je schoenen
Loop nieuwe wandelschoenen in door dagelijks een stukje te wandelen.

Hou je voeten droog
Strooi wat talkpoeder in je schoenen en sokken, zodat je voeten droger blijven. Een warm en vochtig milieu versnelt de vorming van een blaar, talkpoeder neemt vocht op.

Draag fijne sokken
Draag katoenen of wollen naadloze sokken, zodat transpiratievocht goed wordt opgenomen en er geen wrijving door naden ontstaat.

Blijf je goed voelen
Krijgt je tijdens het lopen toch een pijnlijke plek op je voeten of merk je dat er een blaar opkomt, loop dan niet verder. 

Preventief tapen
Als je regelmatig last hebt van blaren dan kan je voor het wandelen of hardlopen een tape aanleggen. Bij tapen is het erg belangrijk dat je tape naadloos wordt aangebracht, zodat er geen plooien zijn die irritatie kunnen veroorzaken. Je kan tapen met Omnifix of een soortgelijke pleister of met Leukoplast.
Voor de tenen gebruik je smalle Leukoplast. Voor grotere oppervlaktes, zoals onder de voorvoet of hiel gebruik je brede Leukoplast of Omnifix. Leukoplast kan je kopen bij de apotheek of drogist. Omnifix is via ons te verkrijgen.

Preventief tapen met Leukoplast:
1. Knip een aantal stukken Leukoplast van dezelfde lengte
2. Knip de hoekjes rond
3. Plak de stukken Leukoplast half overlappend over elkaar
4. Voorkom plooien!

Preventief tapen met Omnifix:
1. Knip een Omnifix op maat
2. Knip de hoekjes rond
3. Knip een stukje in bij de hoekjes, zodat je kan plakken zonder plooien
4. Verwijder de plaklaag
5. Plak het Omnifix ruim over de hiel

Neem contact met ons op voor meer informatie en om af te spreken hoe we de Omnifix kunnen leveren of plan een telefonisch consult in voor advies op maat en meer uitleg via 08 50068400 en via oostnederland@podotherapie.org

ZELFZORG BLAREN

Een blaar? Dit kan je er zelf aan doen!

Zelfzorg Blaren 

Zelfzorg Blaren
EEN BLAAR?!:(

Je kan blaren voorkomen, maar heb je nu toch een blaar gelopen? Dit kan je er zelf aan doen!

Hou de blaar intact
Probeer de blaar heel te houden, de kans op infectie is dan het kleinst. Als je weinig tot geen klachten hebt, prik de blaar dan niet door. Je kan de blaar afdekken met tape of drukvrij leggen met vilt. Probeer wrijving en druk op de blaar zoveel mogelijk te voorkomen. Draag in huis geen schoenen en pakt het wandelen weer op als de blaren zijn verdwenen.

Pijnlijke blaar
Heb je veel pijn van de blaar, dan kan je deze doorprikken. Maak de huid schoon met alcohol. Prik met een steriele naald een klein gaatje boven in de blaar en aan de zijkant van de blaar, dicht bij de huid, en druk het blaarvocht eruit en vang het op met een steriel gaasje. Laat de huid erop zitten. Desinfecteer de blaar met alcohol, doe er Betadine oplossing op en plak dit af met een steriel gaasje of schone pleister. Gebruik vilt om de pijnlijke plek drukvrij te leggen.

Kapotte blaar
Heb je de blaar kapot gelopen, maak dan de blaar goed schoon onder de kraan en desinfecteer de blaar met Betadine oplossing en dek af met een steriel gaasje en pleister. Gebruik vilt, zodat de druk op de pijnplek verminderd en de blaar goed kan genezen. Druppel gedurende minimaal 3 dagen dagelijks Betadine oplossing op het wondje en dek weer af met een pleister.

Snelle genezing door minder wrijving en druk
Blaren komen vaak voor op de bekende drukplekken zoals de hiel, bij de grote en kleine teen. Als je hier een pijnlijke of een kapotte blaar hebt gelopen, kan je deze drukvrij leggen met vilt. Vilt is via ons verkrijgbaar. Na het aanbrengen van het vilt, kan je weer pijnvrij lopen en heeft een (kapotte) blaar tijd om te herstellen.

Werkwijze:
1. Neem een stuk vilt ruim om de drukplek heen en knip de hoekjes rond
2. Gebruik lippenstift om de drukplek te markeren
3. Leg het vilt op de voet, zodat de lippenstift afgeeft op het vilt en je ziet waar de drukplek zit
4. Knip een uitsparing op de plek van de drukplek, knip geen ‘gaatje’ maar een ‘u-vorm’
5. Knip dan de randen van het vilt schuin af (niet bij de uitsparing), zodat het vilt zonder randen en met een mooie overgang op de voet zit
6. Plak het vilt af met een pleister, zoals Omnifix, zodat het goed op zijn plek blijft zitten

Tip:
Hou de drukverdeling droog, dus niet douchen of gebruik een speciale douchezak

Neem contact met ons op voor meer informatie en om af te spreken hoe we het vilt kunnen leveren of plan een telefonisch consult in voor advies op maat en meer uitleg.

#podotherapie #podotherapieoostnederland #weloveyourfeet #drukverdelen #drukplek #blaar #blaren #zelfzorg #uwvoeteningoedehanden #wandelen #hardlopen