ZENUWBEKNELLING IN DE VOORVOET

Mortonse neuralgie

Zenuwbeknelling in de voorvoet

Er is sprake van een zenuwbeknelling in de ruimte tussen twee middenvoetsbeentjes. Vaak gaat het om een beklemming tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, maar dit kan ook tussen het vierde en vijfde middenvoetsbeetje voorkomen. Wanneer de zenuw geïrriteerd raakt, wordt deze gezwollen en komt klem te zitten tussen de middenvoetsbeentjes. De oorzaak is veelal overbelasting van de voorvoet, een niet goed functionerende grote teen, de voorvoet die op de buitenkant staat of afwikkelt, een afwijkend looppatroon en het dragen van verkeerd schoeisel.

KLACHTEN

Er is pijn met uitstraling naar de tenen. Symptomen in het beginstadium van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd met acute perioden van pijn in de voorvoet, met uitstralende pijn in de tenen. De pijnaanval treedt altijd plotseling op tijdens lopen en/ of sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet zorgt voor snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller terug en houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Tenen kunnen een doof gevoel geven.

 
BEHANDELING

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen zorgen voor correctie van de voetstand en verbetering van de afwikkeling tijdens het lopen waardoor de voorvoet ontlast wordt.

Schoenadvies
De schoen moet stevig zijn met name rond de hiel. De hak mag, in verhouding tot de loopzool van de schoen, niet hoger zijn dan 3 cm. De loopzool van de schoen moet niet te buigzaam zijn. De breedte van de schoen in de voorvoet moet voldoende zijn om knelling te voorkomen. De schoen moet een uitneembare binnenzool hebben, zodat de podotherapeutische zolen goed passend in de schoenen liggen.

Teenorthese 
Een teenorthese zorgt voor strekking van de tenen en de functioneert als een soort afwikkelbakje waardoor er minder frictie tussen de middenvoetsbeentjes ontstaat.

Verbandtherapie
Er kan een verbandtherapie worden toegepast voor directe verlichting van de klachten, waarbij de afwikkeling beïnvloed wordt en de voorvoet ontlast wordt.

ZELFZORG

Het aan elkaar tapen van twee tenen in het aangedane gebied kan verlichting geven. 
Draag adequaat schoeisel.
Volg de adviezen van uw podotherapeut op.

PROGNOSE

Mortonse neuralgie is een gecompliceerde klacht, waar vaak een lange periode nodig is om te herstellen. Bij 62% van de patiënten zal de pijn verminderen, echter kan dat soms lang duren. Dit is afhankelijk van de mate van beschadiging van het weefsel, de mate van therapietrouw en het schoeisel dat gedragen wordt.